Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wolontariat]hotscitps pl reaktywacja
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
czarny30
Witam Was serdecznie.
Mam do Was pytanie.
Czy chcielibyście przyłaczyć się do stworzenia portalu/strony o podobnym charakterze jak hotscripts ?
Brakuje mi takiego portalu bo bylo wiele ciekawych skryptow rozwiazan autorskich gotowców itd.
Co Wy o tym sadzicie.
!*!
Taki serwis potrzebuje stałej ekipy w formie pracowników, a nie ochotników z forum, poza tym nie wiedzieć czemu polskie wersje tego typu stron wypalają się dość szybko, a i jakość prezentowanego kodu pozostawia wiele do życzenia. Lepiej przyłączyć się do czegoś co JESZCZE istnieje.
czarny30
Z tego co wiem hotscripts niewypalil sie a cieszyl sie powodzeniem. Bylo wlamanie i przestali dzialac.
Mysle ze ochotnicy moga wiecej niz pracownicy :-) i zawsze taki projekt ma spore powodzenie.
Im wiecej ochotnikow i pomyslow tym wiekszy sukces.
Jezeli chodzi o kod z takich stron to masz racje ale dla osoby ktora zna sie na programowaniu to nie jest problem.
Moze sporo osob sie niezgodzi z takim tokiem myslenia ale znam sporo firm i freelancerow ktozy sciagali gotowe skrypty i przerabiali je na swoj uzytek.
Kiedy pisac kod od podstaw to pisac a jak juz cos jest to czemu nie sciagnac i nie zmodernizowac.
pyro
Cytat(czarny30 @ 15.06.2012, 18:55:11 ) *
Mysle ze ochotnicy moga wiecej niz pracownicy :-) i zawsze taki projekt ma spore powodzenie.

No to jesteś w błędzie.
czarny30
Cytat(pyro @ 15.06.2012, 19:42:57 ) *
No to jesteś w błędzie.

Czemu ?
!*!
Cytat(czarny30 @ 15.06.2012, 20:49:52 ) *
Czemu ?

Dobry kod i dokumentacja do niego, nie powstaje od tak, ktoś musi mieć czas i chęci. A tych brakuje przy projektach "dla rozrywki". Pracownik to co innego, MUSI to zrobić. Nawet jak znajdą się osoby które zaczną pisać dobry kod, z dokumentacją i przykładami... cóż, wena nie jest wieczna, to jest tak jak z prowadzeniem blogów... Z czasem to się po prostu nudzi.

Włamali się na serwis ze skryptami? Słaba reklama biggrin.gif
czarny30
Kto byl na hotscripts to wie ze skrypty tam umieszczane byly pisane przez freelancerow w ramach zabicia czasu gro skryptow na tej stronie bylo platnych.
Skrypty do stron czy tez inne programy umieszczaly tam rowniez firmy jako prezentacja swojego wyrobu.
Ja niechce pisac skryptow zeby komus dawac za free ja chce umozliwic wymiane pogrupowana i posegregowana.
Np:
banalne chce sobie umiescic na stronie date i czas wchodze na strone ze skryptami w grupe skrypty php data czas i mam do wyboru np 10 skryptow albo jak na stronie hotscripts 50 skryptow z data i czasem do umieszczenia na swoich stronach.

Do czego zmierzam a do tego ze przy wspolpracy osob ktore chcialyby podzielic sie swoimi skryptami juz dzialajacymi oraz promowac taka strone i stworzyc wspolnie taka strone to mialo by to sens.

Nie każe komus pisac skryptow specjalnie na ta okazje ale stworzyc i wypromowac taki portal dla freelancerow ktorzy by wspolnie wymieniali sie skryptami i reklamowali jednoczesnie swoje osiagniecia a przy okazji osoby ktore nie maja pojecia o programowaniu php java czy tez innym jezyku moglyby cos znalezc dla siebie na swoje strony.

Mam tez klika innych pomyslow ktore nie byly wdrozone na stronie wymienionej przezemnie i tu zaczyna sie juz zarobek :-)

I jak ?
Spawnm
Ale mamy już GitHuba, po co kolejna strona?
czarny30
no tak ale to jest zagraniczna strona a czemu nie ma byc polkiej strony
A ja mam pomysl na strone www portal gdzie by bylo wszystko.
Tak jak onet.pl wp.pl fit.pl to by byla strona dla programistow i lamerów :-)

mamy polska nk i zagranicznego fb czemu nie stworzyc prostrzego githuba :-)
d3ut3r
klon githuba raczej nam nie potrzebny... Moim zdaniem portal typu http://codecanyon.net/ mógłby się przyjąć u nas pod warunkiem, że będzie prowadzony profesjonalnie. Kolejna strona stworzona na szybko bez planu i konkretów upadnie bardzo szybko.
!*!
d3ut3r - klon http://codecanyon.net był już, nawet tutaj w dziale oceny, ale to straszna bieda wyszła, mimo że wiele opcji było zapożyczonych.

Cytat
no tak ale to jest zagraniczna strona a czemu nie ma byc polkiej strony
A ja mam pomysl na strone www portal gdzie by bylo wszystko.
Tak jak onet.pl wp.pl fit.pl to by byla strona dla programistow i lamerów :-)

mamy polska nk i zagranicznego fb czemu nie stworzyc prostrzego githuba :-)

Polskie strony nie wybiją się z 2ch powodów
1. bo to polskie strony, w języku polskim
2. patrz punkt 1

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Internet był pełen bzdurnych portali z gotowcami, które teraz kwiczą lub prezentują słabą jakość. Onet i WP dla programistów? Ochłoń, bo nie wiesz o czym piszesz, przyśnił Ci się dobry pomysł, obudziłeś się i chcesz go realizować, ale nie masz pojęcia na co się porywasz.
Prostszego githuba? Wiesz w ogóle co to jest github? Pomijam już fakt, że NK nie był odpowiedzią na FB, tylko na class mates.
d3ut3r
Wiem, widziałem ten klon dlatego mówię, że potrzebna by była solidna realizacja. Myślę, że w tym obszarze znajdzie się miejsce dla 1-2 stron w języku polskim które mogłyby z czasem poszerzyć się o wsparcie dla osób mówiących po angielsku smile.gif Jednak jeżeli ma to być na zasadzie grupy przypadkowych osób bez kapitału planu i doświadczenia mija się to zupełnie z celem.

Takich portali powstawały setki (wystarczy spojrzeć na serwisy dla freelancerów nadal można spotkać zlecenia typu "zlecę klon facebook.com z tym że .... ).

Wśród młodych przedsiębiorców brakuje doświadczenia na temat biznesu internetowego nie zdają sobie oni sprawy z tego, że strona internetowa to tak naprawdę skomplikowana rzecz która w dodatku wymaga ciągłej opieki kogoś doświadczonego, a duża strona internetowa kosztuje odpowiednio duże pieniądze.

Co do samej motywacji powstania takiego serwisu, dostępność gotowych rozwiązań na pewnym poziomie ze wsparciem płatności w złotówkach, dokumentacją i opisem w ojczystym języku jest czymś czego moim zdaniem ludzie nadal szukają.
czarny30
Ciesze sie ze jest na tym forum ktos myslacy optymistycznie.
Biadolic zawsze przyjdzie czas i nie jestem osoba ktora obudzila sie rano i pomyslala "dzis zrobie portal ze skryptami"
choc wiele portali tak powstalo i dobrze sobie radza.

!*! drogi kolego czy ty sie wstydzisz ze jestes polakiem piszac takie rzeczy
"Polskie strony nie wybiją się z 2ch powodów
1. bo to polskie strony, w języku polskim
2. patrz punkt 1"

Jezeli znajdzie się kilku chetnych do stworzenia polskiej strony ze skryptami to tez mozna ja zrobic w obcym jezyku.
Ja ze swojej strony moge pomoc jako programista oraz jako firma.
Spawnm
Pokaż mi biznes plan oraz dokłady plan systemu który chcesz stworzyć to pogadamy.

Z ciekawości, ilu osobowa firma?
czarny30
Hmmm czy to wazne ilu osobowa firma ?
Czy ilosc osob prowadzacych lub zatrudnionych w firmie odzwierciedla jej statut ?
Zreszta my tu rozmawiamy o stworzeniu portalu a nie o firmie i zatrudnionych osobach i czy ta firma ma szanse czy nie.
Wiec skonczmy dyskusje na temat firm porozmawiajmy na temat portalu.
!*!
Cytat(Spawnm @ 16.06.2012, 16:41:54 ) *
Pokaż mi biznes plan oraz dokłady plan systemu który chcesz stworzyć to pogadamy.

Również na to poczekam.
d3ut3r
Cytat

I właśnie o tym miał być mój post, najpierw plany po pierwsze jak strona ma na siebie zarobić (bo raczej nikt tego nie będzie finansował w nieskończoność) po drugie jak strona ma działać (przejrzysty schemat funkcjonalności) po trzecie jakie zostaną zastosowane rozwiązania techniczne (w pierwszej fazie spokojnie wystarczy tani hosting ale trzeba liczyć się z wyłożeniem niemałych pieniędzy nawet po kilku tygodniach funkcjonowania strony o ile się spodoba).

Cytat
Czy ilosc osob prowadzacych lub zatrudnionych w firmie odzwierciedla jej statut ?

W większości przypadków niestety tak, jeżeli firma ma 3 osoby to nie oddeleguje tych 3 osób do robienia startupu ponieważ przestanie na siebie zarabiać ...

Nie ma co się moim zdaniem martwić na zapas, nie wypada traktować wszystkiego jako niewypał już na starcie. Mamy przecież sporo startupów które ruszyły i zaczęły zarabiać na siebie. Trzeba po prostu z rozwagą do wszystkiego podchodzić nawet gdybyś miał to na początku robić sam to nadal jest to wykonalne (przy odpowiednich umiejętnościach) jednak na 99,9% nie będzie to darmowe i trzeba liczyć się z kosztami.

Myślę, że najważniejsze w tym wszystkim to nie podchodzić na zasadzie:" grupa ludzi jak się uda będą pieniądze" bo zyskasz 5 gimnazjalistów, którzy chcą być drugim Zuckerbergiem i nic z tego nie wypali. Jeżeli nie masz sam możliwości wykonania np. kodu php, grafiki, frontendu to będziesz musiał za to zapłacić wówczas możesz wymagać optymalności i profesjonalizmu, który tutaj jest niezbędny.

To się rozpisałem biggrin.gif
zielu001
Ja bym chętnie się przyłączył do czegoś takiego:

Strona dla programistów i grup programistycznych ( nie wiem jak to nazwać ale chyba dobrze ), gdzie zamieszczali by swoje projekty, mogli prowadzić konferencje, listę zagadnień, planów co do projektu, listę rzeczy, które potrzeba zrobić aby projekt był ukończony. Oprócz tego ludzie wymieniali by się klasami, funkcjonalnościami, pomysłami, pracami, pytali o pomoc, albo ogólnie szukali pomocy. Sposób zarabiania witryny jest jasny..

Ew. proszę pisać na GG 5972861 wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.