Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy Sposob Cachowania ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adamos
Witam
Mam pytanie dotyczace cachowania. Czasmi widze stronki z dosc rozbudowana grafikna np. na gorze, strona nie jest oparta na ramkach, natomiast przy przelanczaniu pomiedzy roznymi opcjami menu gorna czesc z grafika praktycznie nie przeladowuje sie (nie widace tego) - jest jakby statyczna.
Czy mozecie mi poradzic w jaki sposob to mozna najlepiej zrobic ?
Pozdrawiam
enceladus
Odpowiednio zbudowany HTML, cachowanie treści, szybki serwer na szybkim łączu, dobrze napisany kod php. ... to jest to czego potrzebujesz smile.gif
Jest też inna metoda - trochę bardziej skomplikowana, ale efekt daje za....bisty.
Oparte jest to na JavaScripcie i polega na tym że każdy link prowadzi np. do ukrytego IFRAME... w tym iframe otwiera się strona (poprzednia jest cały czas widoczna w przeglądarce). Po załadowaniu całej nowej strony (z obrazkami, css-ami) jest ona przy pomocy właśnie JavaScriptu przenoszona do głównego frame-a (parenta), chyba że ktoś zrobił SHIFT+Click ... wtedy nic się nie dzieje - otworzyło się nowe okno.
Widziałem komercyjny produkt - akcelerator HTML-a - który miał taki ficzer.. był o tyle lepszy że analizował dowolne strony w LOCIE i tak je modyfikował, że działały w wyżej opisany sposób - efekt nazywał się "non-white-page" czy jakoś tak, generalnie efekt dla końcowego usera był wyśmienity.
orson
witam ...

chodzi o tabbed browsing oparty na javascript ... strona dzieli sie na 2 czesci ... gora i menu jest stala a main content to iframe ... kazdy link na stronie [wewnetrzyny link] prowadzi do funkcji js ktora dla iframe zmienia src ... bardzo fajnie sie to prezentuje ale dziala tylko dla nowych przegladarek [musi byc dom level 2 - chyba] ... poszukaj w google a efekt mozna zobaczyc np: suprnova.org ...

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.