Żeby Wam to zobrazować pokażę to na kodzie:
$string1 = 'Jakiś string z przykładową kropką, którą nie powinna zostać sformatowana'; $string2 = DATADIR.SITEMAP.EXT; // docelowo: DATADIR . SITEMAP . EXT $string3 = 'Kolejny string, tym razem ma kilka kropek. I kolejna. A to już ostatnia.';
Teraz chciałbym, aby kropki NIE ZNAJDUJĄCE się w stringach nie zostały sformatowane, a kropki poza stringami zostały zamienione na _._ (gdzie _ to spacja), w tym przypadku DATADIR.SITEMAP.EXT powinno zostać zamienione na DATADIR . SITEMAP . EXT, a reszta kropek nie ruszona.
Nie znam sposobu na zrobienie tego, chodzi mi tylko o idee w jaki sposób zaznaczyć, że COŚ ma zostać znalezione, ale tylko, gdy nie znajduje się pomiędzy czymś (w moim przypadku ZAWSZE będą to ' i '). Wszystkie moje pomysły na znalezienie tego już testowałem, niestety, chyba nawet nie zbliżyłem się do rozwiązania problemu.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Pozdrawiam,
artuross
PS Wiem, że to Hydepark, wiem, że może wydawać się głupie to, co próbuję osiagnąć, ale chciałbym to zautomatyzować troszkę, a przy okazji kod wszędzie wyglądałby tak samo, bo kropka to tylko jeden z wielu przykładów dla zastosowania tego wyrażenia.