Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Backup strony WWW
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Korab
Robię stronę małego sklepu ogrodniczego. Głównie statyczna treść + katalog roślin trzymany w bazie MySQL (a zdjęcia roślin na dysku). Z tego co wiem to każdy dostawca płatnego hostingu zapewnia jakiśtam backup i stąd moje pytania:
1) Czy robić backup tego na własną rękę?
2) Gdzie umieszczać te kopie (Dropbox?)?
3) Jak skonfigurować automatyczną kopię (CRON?)?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam!
prowseed
Na backup'ie dostawcy nie ma co polegać. Jak chcesz być pewien, że masz back-up, to rób go sam. Niby backup co dzień, ale a to się dysk uszkodzi, a to się coś tam nadpisze- różne przypadki miałem. A z resztą to już sam przemyśl ile pracy Cię czeka gdy utracisz dane. Ja swoje back-upy plików trzymam lokalnie, folder z datą kopii i tyle, zrzut bazy to różnie, zależy od klienta, niektórzy nawet lubią jak im dam możliwość pobrania zrzutów kiedy sobie guzik klikną.
sunpietro
Zdecydowanie polecam robienie backupów na własną rękę. Dzięki temu unikniesz problemu jaki sporo osób miało z hostingami ostatnio (nie pamiętam nazwy hostingu).
Pliki trzymaj tylko i wyłącznie u siebie lokalnie, w miarę możliwości na dwóch różnych nośnikach (dysk twardy + płyta cd/dvd).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.