Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarządzanie modułami w projekcie
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
minchal
Witam,

mam następujący problem: posiadam projekt, który jest bazą dla wielu innych projektów (podstawowe funkcjonalności itd). Obecnie gdy zaczynam nowy projekt, to kopiuję "bazę", przelatuję po katalogach i usuwam rzeczy które nie będą potrzebne: szablony, modele, dao, kontrolery, JS a są rozrzucone po różnych katalogach projektu. Oczywiście za każdym razem zajmuje to kilka minut.

Przydałoby mi się więc narzędzie, dla którego raz stworzyłbym listę modułów oraz plików i katalogów dla każdego modułu. Potem tylko wskazuję, które moduły usunąć i już.

Zanim zacznę sam pisać takie narzędzie, zapytam: znacie coś o takiej funkcjonalności?
irmidjusz
Może composer by się nadał? Ale to wymagało by od Ciebie przygotowania Twojego bazowego projektu w odpowiedni sposób - pewnie musiałbyś sporo go przeorganizować.
minchal
Trafiłem na to narzędzie, ale z pobieżnego przejrzenia wydaje mi się, że jest ono raczej przewidziane do zarządzania komponentami, które mają własne katalogi. Ja potrzebuję czegoś jak linuksowe menadżery pakietów, gdzie dany pakiet jest w wielu różnych miejscach i jedyne co mamy, to lista plików i skrypty konfiguracyjne.

EDIT:
narzędzie niekoniecznie musi być przewidziane do projektów PHP, ale wolałbym też coś lekkiego.
sobol6803
A nie możesz sobie zrobić skryptów/programów? Np. skrypt/program o nazwie pluginu, a w nim lista plików tego pluginu i polecenia usunięcia.

Np w dosie by było:
Kod
DEL .\includes\plik1.php
DEL .\functions\plik2.php

Możesz też bash, c++, itp.

Wtedy tylko kopiujesz do głównego katalogu i uruchamiasz program, który kasuje pliki tego pluginu.
Mephistofeles
Composer się nada, przeczytaj dokumentację a będziesz wiedział jak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.