Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Download plików z tymczasowej lokalizacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zdzichuhans
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich programistów!

Przygotowuję własnie aplikację dla firmy, gdzie klient i pracownicy będą mogli umieszczać dane (umowy, fotografie. dokumentacje).
Pliki zahaszowane przechowuję w lokalizacji na serwerze poza serwisem, więc z sieci nie ma do nich bezpośredniego dostępu.
nazwy i rozszerzenia plików przechowuję w bazie danych.

Moje pytanie dotyczy rozwiązania downloadu tych plików, aby klient mógł pobrać pliki z nazwą którą plik miał w czasie uploadu, a przy okazji by pliki nie były cały czas dostępne.

tak sobie wymyśliłem by:
1. klient na liście plików wybrał sobie pliki do pobrania
2. klient byłby przekierowany na stronę, gdzie wygenerowałyby się linki do plików (pliki zostałyby skopiowane do lokalizacji np. /download/)
3. klient mógłby pobrać pliki przez np. 2 godziny od wysłania zapytania o download
4. cron co 15min by sprawdzał katalog download i usuwał pliki starsze niż 2 godziny.

Co myślicie o takim rozwiązaniu, czy jest możliwość lepszego zabezpieczenia plików do downloadu, tak by nie zdradzać bezpośredniej lokalizacji pliku, lub by plik po zakończonym downloadzie został natychmiast usunięty z lokalizacji tymczasowej.
erix
Symlink do plików albo wysyłka bezpośrednio przez skrypt.
zdzichuhans
symlink dobry sposób by wyeliminować kopiowanie plików na serwerze (skróci czas operacji generowania linku), ale i tak musiałbym te linki czyścić co jakiś czas

Czy możesz rozwinąć temat wysyłania przez skrypt?
redeemer
http://stackoverflow.com/questions/3697748...-file-using-php

Polecam odpowiedź pana VirtualBlackFox
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.