Przykład: user dodaje nową wiadomość (jest zapisywana w mysql) -> user wchodzi na stronę i widzi nowe wiadomości pobrane z mysql -> jeżeli nikt nic nowego nie napisał i odświeża stronę to ma pustą stronę.
To ma działać dla każdej osoby, jeżeli jedna osoba z chin odświeżyła stronę i nie ma nowych wiadomości to ma pokazywać pustą stronę, ale jeżeli ktoś z niemiec odświeża stronę na której długo nie był to dostaje wszystkie nieprzeczytane wiadomości. Jak coś takiego zrobić?
Do mysql nie wolno nic dopisywać, że przeczytana wiadomość została, bo wiadomości może być kilka miliardów.
Myślałem o session, w sessji będzie się zapisywać ostatni wyświetlony od wiadomości, co w na to? Może macie jakiś lepszy pomysł?

Jak wykonać polecenie: Wyświetl wszystkie wiadomości z mysql które mają większe ID od $_SESSION['lastReadId']?
Chyba mam, dobrze, czy da się jeszcze lepiej? Chodzi mi aby ten skrypt działał perfekcyjnie.
// FIXME Dobra to nie działa, jak mogę to naprawić? $lastReadId = $_SESSION['lastReadId']; $getq = $db->query('SELECT * FROM (SELECT * FROM shoutbox WHERE `bad` = 0 AND id >'.$lastReadId.' ORDER BY id DESC LIMIT 15) t ORDER BY id ASC;'); foreach($getq as $row) { ekipa($row['time'], $row['nick'], $row['tresc'], $row['rola'], $row['user_id']); $_SESSION['lastReadId'] = $row['id']; }