Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ORDER BY zmiana wartości w kolumnie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Krzysztofik
Witam,

mam problem z sortowaniem wyników w dość specyficzny sposób. Mam tabelę, z polem `cat`, które wskazuje na kategorię wpisu i `id` - id wpisu.

Chciałbym, żeby ułożyć je wg. tego, żeby obok siebie NIE było dwóch wpisów tej samej kategorii, a po sprawdzeniu tego warunku(nawet jeśli nie może być spełniony bo brakuje wpisów) wg id DESC. Czyli potrzebuję czegoś takiego:

ORDER BY {tutaj jakiś warunek o kategoriach}, id DESC;

Mam nadzieję, że w miarę sensownie wytłumaczyłem, jakby co mogę się rozpisać bardziej.

Z góry dzięki za pomoc, bo na razie szukam i czytam i nie mogę znaleźć rozwiązania.
Indeo
Wrzuć przykładową tabelkę z danymi i tabelkę z oczekiwanym wynikiem, bo cięzko zrozumieć.
Krzysztofik
rekordy:

id link cat
1 asdqwe 2
2 qweqwe 2
3 qweasd 2
4 zxcasd 1
5 asdqwe 2
6 ssssss 2
7 aaaaaa 1
8 ffffff 1
9 gggggg 1
10 hhhhhh 1

Celem jest żeby wyświetliło w tej kolejności(wg. id):
10, 6, 9, 5, 8, 3, 7, 2, 4, 1

Czyli, krótko ujmując, starało się niejako PRZEPLATAĆ kategorie.

EDIT: Aha, tak samo ma działać przy wielu kategoriach - następny rekord ma być taki, że ma inną kategorię niż poprzedni i jak najwyższe id, chyba że już takowych nie ma, wtedy te same kategorie mogą być obok siebie.
Sephirus
IMHO - nie wykonalne z poziomu MySQL bez tworzenia pokićkanej procedury przelatującej po wszystkich wynikach... Najprościej - pobierz posortowane po ID samym i przerób w PHP - ja bym tak zrobił.
Indeo
Sephirus ma rację. Same wyniki zapytania nie mają pojęcia o tym co jest nad lub pod nimi. Generalnie mimo, że chodzi Ci o sortowanie to sama idea sortowania jako takiego jest odwrotna stąd problem wink.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.