Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sposób na pobieranie danych z formularzy - DOM czy cURL?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zurek
Witam
Ostatnimi czasy staram się napisać skrypt PHP, który w oparciu o bibliotekę cURL loguję się na daną witrynę, przechodzi do strony edycji pewnych artykułów, a następnie pobiera dane z formularza edycji. Zastanawiam się w jaki sposób pobierać te dane: przy użyciu biblioteki DOM odczytywać atrybuty value poszczególnych pól formularza, czy może spróbować wywołać formularz edycji i odwoływać się do pól tablicy $_POST?? O ile w pierwszym wypadku jestem sobie w stanie dobrze poradzić, w drugim już nie za bardzo. Proszę o wasze opinie i wskazówki na ten temat oraz ewentualną pomoc w kwestii wywołania formularza edycji. Z góry dziękuję za każdą pomoc wink.gif
Tajgeer
Mógłbyś skorzystać np. z http://simplehtmldom.sourceforge.net/
Crozin
Nie za bardzo rozumiem jak możesz rozważać tu DOM vs cURL, czyli bibliotekę do tworzenia drzewa DOM z XML/HTML i bibliotekę do obsługi żądań HTTP. Przecież jedno z drugim nie ma kompletnie nic wspólnego.
Przy pomocy cURL-a, nie da się wysłać HTML-owskiego formularza. Da się jedynie wysłać żądanie HTTP, ale do jego spreparowania i tak musiałbyś odczytać strukturę i dane formularza przy pomocy DOM.
zurek
Chyba masz rację Crozin... trochę się w tym wszystkim pogubiłem. Chciałem iść na łatwiznę myśląc, że jeżeli wywołam wypełniony danymi formularz będę mógł później jakoś przechwycić te dane. No cóż... w takim razie zabieram się za DOM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.