Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: panel rejestracyjny z bazą danych ,pytanie o sposób
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
szypi1989
Witam.Otóż chciałbym się zapytać czy ten sposób jest dobry,otóż mam panel rejestracyjny ,rejestruje mi użytkownika.
I chcę zrobić tak że podczas rejestracyjny np.użytkownika o nazwie new1988 tworzony jest on w bazie danych jako użytkownik i daje mu prawa tylko do wybranych tabel
np.new1989_gallery.I tak samo podczas tworzenia sesji. Czy to jest dobry pomysłquestionmark.gif czy lepiej napisać aby podczas korzystania z serwisu tabele były dawane z głównego użytkownika admina??
bpskiba
Pomysł z tworzeniem użytkownika mysql podczas rejestracji jest pomysłem złym
Pomysł z tworzeniem osobnych tabel dla każdego użytkownika jest pomysłem złym
Pomysł aby serwis pracował z kontem admina jest pomysłem złym

...ale dobrze, że pytasz smile.gif
szypi1989
To jaki jest dobry pomysł i bezpieczny? chodzi tobie o grupy?
sazian
uprawnienia ustawiasz po stronie aplikacji a nie bazy
szypi1989
wiem o tym że daje po stronie aplikacji,tylko źle to ujołem:)
mmmmmmm
Zależy co chcesz zrobić. Wydaje mi się, że w odpowiednich tabelach powinieneś dorobić pole, która grupa żuytkowników (jeden użytkownik to również grupa) powinna to widzieć. I przy wyświetlaniu (pobieraniu z bazy) odpowiednio filtrować...
szypi1989
No tak,ogólnie chodziło mi o to czy dobrym pomysłem byłoby dla każdego użytkownika zrobić tą tabele gallery,ale rzeczywiście jakby tych użytkowników było sporo,to pomysł jest masakryczny
bpskiba
Rozwiązań jest mniej-więcej tyle, ilu programistów. Zacznij od czegoś innego: Przeanalizuj system uprawnień linuxa.
Uprawnienia właściciela, grupy, pozostałych. Praca z użytkownikami, grupami użytkowników, zasobami.
Możesz również poczytać o frameworkach php. W każdym z nich kwestie uprawnień są rozwiązane.
Nikt nie da Ci jednoznacznej krótkiej odpowiedzi na pytanie typu "jak rozwiązać sprawę uprawnień" Nie ma również najmniejszego sensu wymyślanie nowego systemu wprawnień w sytuacji gdy są już istniejące.
.....chociaż kwestia kompromitacji zabezpieczeń joomli daje nieco do myślenia
szypi1989
Ja znam uprawnienia w mysql,już kiedyś robłem,poprostu chodziło mi pomysł,ale rzeczywiście jest tyle rozwiązań co programistów,dzięki za radęsmile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.