Mianowicie w swoim skrypcie pozwalam na wysyłanie wiadomości przez użytkowników, które następnie lądują w pliku .txt z zapisaną wiadomością, datą.
Później chce je odpowiednio "odtworzyć/wczytać" na forum i do tego celu wykonuje pętle - niestety całość polega na tym, że dobrałem do tego chyba najmniej odpowiednią funkcję (no a raczej nie wiedziałem, że znak nowej linii jest ignorowany

Przy próbie wyodrębnienie od siebie wiadomości, daty oraz napisu (dzięki któremu przeliczam ile zostało wysłanych wiadomości) całość się psuje gdyż explode ignoruje znak końca linii i daje ciągnie kolejne linie aż do napotkania kolejnego wzorca, który jest rozdzielany. Moje pytanie jest takie:
- Czy macie może jakiś inną radę jak to rozdzielić lub jak wykonać by explode zakończył swoje działanie w chwili napotkania końca linii i szukał po prostu kolejnego wzorca zaczynającego się od _datapost lub _trescpost.
Plik php wygląda tak:
<?php // Odczytanie pliku // Podzielenie na wiersze, datę i treść wiadomości /// Czy coś jest wpisane? if ($_POST['sesja_text'] != "") { $message = $_POST['sesja_text']; /// Ustawienie czasu, treści wiadomości oraz numer wiadomości $sesja_text = "_sesjapost\n"; $sesja_text .= "_ilepost ".$ile_post."\n"; $sesja_text .= "_trescpost ".$message."\n\n"; // Otworzenie pliku,zapis i zamknięcie } /// Dekodowanie wiadomości $tresc_post_decode = htmlspecialchars_decode($tresc_post[$i]); /// Użycię pętli w celu wyświetlenia wiadomości for ($i=1;$i<$ile_post;$i++) { } ?>
Przykładowe danego w pliku txt wyglądają tak:
_sesjapost _ilepost 1 _datapost 04.09.12 14:52:04 _trescpost Moja wiadomosc _sesjapost _ilepost 2 _datapost 04.09.12 14:53:24 _trescpost Moja wiadomosc<br>enter za spacje _sesjapost _ilepost 3 _datapost 04.09.12 14:53:25 _trescpost ullallalalalla _sesjapost _ilepost 4 _datapost 04.09.12 14:53:33 _trescpost To jest przykładowy tekst _sesjapost _ilepost 5 _datapost 04.09.12 14:53:51 _trescpost <script>aaa</script> _sesjapost _ilepost 6 _datapost 04.09.12 14:54:50 _trescpost <?php echo \"nieudasie\";?>