Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co jest szybsze wyciąganie punkt do Mapki z bazy bezpośrednio czy z XML
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Ardo
Mam takie pytanie i proszę o rade może ktoś się wje jak przyspieszyc ładowanie punktów na mape google,
Mam mapkę i chce pobierać punkty z bazy do niej, na tą chwile za pomocą php wyciągane są z bazy punkty lat i lng, i tu moje pytanie:
- czy taki sposób jest szybszy
- czy lepiej ladować punkty do z bazy punkty do XML i xml zaciągać na mapke

może ktoś się orientuje jak przyspieszyć zaciąganie punktów do mapki Google.

na tą chwile mam kolo 3000 punktów , będę wdzięczny za sugestie rade.

Pobieranie punktów z bazy wyglada tak teraz:

1.  
  2. $sql = "SELECT lat, lng, obCity, obId, obName FROM object ";
  3. $q = $mysql -> q( $sql );
  4. $ob = array();
  5. $count = 0;
  6.  
  7.  
  8. while ( $db = mysql_fetch_array( $q ) )
  9. {
  10. $ob[$count] = $db;
  11. $sql2 = "SELECT photoUrl FROM photos WHERE photoObjectId = '".$db['obId']."' ORDER by photoId ASC LIMIT 1";
  12. $q2 = $mysql -> q( $sql2 );
  13. $db2 = mysql_fetch_array( $q2 );
  14. $ob[$count][5] = $db2[0];
  15. $count++;
  16. }
  17.  
  18. $smarty -> assign('g', $ob);
  19.  
maly_swd
Chodzi Ci o pobieranie czy o wyswietlania?

Jesli o pobieranie, to moim zdaniem baza bedzie szybsza przy wiekszej ilosci.

Jesli o wyswietlanie to sa specjalne skrypty w JS, ktore "przyspieszaja" wyswietlanie.,
vermis
Jak dla mnie to wąskim gardłem jest dodanie tych punktów do mapy po stronie JS. Baza czy xml' nie robią raczej dużej różnicy.

Poprawka widzę że odpalasz 3000 selectów po zdjęcia, to może trochę trwać. Spróbuj pobrać wszystko jednym zapytaniem z JOIN'em do zdjęć. Problem w tym że masz tam ORDER i LIMIT. Nie wiem jak to masz rozwiązane i czy to konieczne, że pobiera najstarsze zdjęcie dla punktu? Może raz ustawić flagę głównego zdjęcia dla punktu i wtedy problem sortowania przestanie istnieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.