Przeniosłem bazę danych wraz z plikami na nazwa.pl (na nim jest kopia bazy) i mimo, że zrobiłem to prawidłowo to zamiast polskich / arabskich / rosyjskich itp znaków wyswietlają się znaki zapytania. Dlaczego twierdzę, że zrobiłem to prawidłowo? Używałem UTF-8, wszystkie metody porównań (ogolna, dla tabel, rekordów) w phpMyAdmin są ustawione identycznie w obydwu bazach. Wszystkie znaki w phpMyAdmin wyglądają identycznie w oryginalnej bazie danych i kopii. Jak pliki PHP na nazwa.pl odczytują zapytania z bazy danych na nazwa.pl, wtedy są znaki zapytania, z kolei jeżeli pliki na serwerze 8p.pl / mojego wirtualnego serwera odczytują zdalnie informację z bazy danych na nazwa.pl, wtedy wszystkie znaki wyswietlają się prawidłowo. Wnioskuję, że jest to jakiś problem z odczytem danych przez php.
Dodam, że korzystam z klasy mysqli.
$db = new mysqli("adresserwera", "uzytkownik", "haslo", "baza") or die("Database connection problem.");
Próbowałem także dopisać:
$db->set_charset("utf8");
Wówczas zamiast znaków zapytania wyswietliły się inne znaki inne niż powinny, gdy w tym samym kodzie dałem latin2, dalej były znaki zapytania.
Proszę o poradę, która pomoże w rozwiązaniu mojego problemu, z góry dziekuje.
Pozdrawiam