Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kodowaniem przy migracji bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
arnam
Witam,

Mam bazę danych w której część pól w poszczególnych tabelach ma kodowanie ustawione na utf8_polish_ci. Strona korzystająca z bazy używa kodowania utf8 i dane wyświetlają się prawidłowo, jednak z poziomu phpMyAdmin widzę krzaki zamiast polskich znaków. Muszę ową bazę zmigrować do nowego serwera. Na obu serwerach mam dostęp tylko do myAdmina więc muszę sobie poradzić wspierając się tylko nim. Po eksporcie danych z bazy źródłowej i imporcie do docelowej zarówno z poziomu myAdmina jak i na stronie widzę krzaki zamiast polskich znaków.

Przetestowałem już wiele rozwiązań podawanych w necie ale niestety, żadne z nich nie poskutkowało.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? smile.gif
viking
Zależy co robisz. Nie możesz się zdalnie logować do serwera? Większość udostępnia taką opcję albo trzeba sobie ustawić uprawnienia w panelu. SET names dla połączenia, poprawny eksport/import w danym kodowaniu i tyle.
arnam
Baza/strona docelowa jest na home.pl i raczej nie ma tam możliwości wystawienia jej "na zewnątrz". Muszę dane wyeksportować do pliku i zaimportować je z pliku.

Okazało się, że takie zapytanie [...] convert(convert(convert(nazwa_pola using latin1) using binary) using utf8) skutkuje odkodowaniem znaków do formatu, który da się odczytać. Pytanie jak wyeksportować dane do pliku, aby były zapisane poprawnie.
L00zak
w nazwa.pl jest replikacja i synchronizacja bazy danych, w home.pl nie ma czasem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.