Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie danych o różnych id
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lukasz108min
Witam,

Mam tabele znajomi (id1,id2,status) i chce zeby dla wszystkich id2 przyporzadkowanych dla id1 wypisać posty z bazy tab(id2,tresc) i nie mam pojecia jak to zrobic :/
nospor
Problem z php nie ma żadnego związku - przenosze na mysql.

Co do problemu: zwykły left join rozwiązuje problem
lukasz108min
I dodatkowo chciałbym aby wszystkie dane były posortowane według daty z tabeli "tablica"
nospor
Normalnie jak koncert życzeń..... do sortowania panie kolego używa się ORDER BY. Czy ty w ogóle coś sam jesteś w stanie zrobić czy to może z Twojej strony jest zwykłe płatne zlecenie dla nas?
lukasz108min
Chodzi o to że mam problem bo nie wiem jak wybrać z tabeli "tablica" określone posty z wybranymi id posortowane według daty ( wiem jak wybrać bez sortowania )
sazian
wpisz w google: "mysql sortowanie wyników" to się dowiesz
lukasz108min
hmm może źle to wyjąśniłem

no więc tak :
mam tabele znajmomi (id1,id2) i tabele tablica(id2,tresc,data)

przykład
tabela znajomi ma rekordy : (1,2) (1,4) (1,3)
tabela tablica ma rekordy : (2,tresc,01-01-2012) (5,tresc,01-01-2012)(4,tresc,04-01-2011) (3,tresc,01-02-2012)

i chciałbym wyświetlić dla usera z id 1 treści jego znajomych o id 2,4,3 uporządkowane według daty

i tutaj pojawia się problem ponieważ gdy pobiore po kolei 2,4,3 i wyświetle dane to nie będą posortowane według daty

L00zak
  1. SELECT * FROM znajomi i LEFT JOIN tablica t ON i.id2=t.id2 ORDER BY DATA ASC

to połączenie obu tabel, jednak pole data zrób sobie jako int() i wrzucaj tam wartości liczobowe daty - funkcja time() w php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.