Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aktualizacja projektu na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
mate
Witam, mam nadzieje, że temat nie zostanie od razu zamknięty bo być może jest to oczywistość, a ja nic na ten temat nie wiem.

Zacznę od tego, że ostatnio miałem styczność z Ruby on Rails i jest tam taka fajna sprawa, że aktualizacje wysyłane są na serwer za pomocą programu działającego na zasadzie jak GIT, czyli robię coś w stylu "push" i na serwer wysyłane jest to co zmieniłem lokalnie w danym projekcie. Z tego co wiem to nie są wysyłane całe pliki, a podmieniane linie dokładnie jak w gicie.
I teraz pytanie.. Czy jest coś takiego dla PHP ? Zawsze jak coś zmieniałem w plikach to musiałem pamiętać co się zmieniło w jakich plikać i je przerzucać przez jakiegos klienta FTP, a zakładam, że dla PHP rownież takie udogodnienia są.. Liczę na pomoc, pozdrawiam!
redeemer
Możesz użyć właśnie GIT.
mate
Hm, to świetna wiadomość. Skoro już założyłem temat to zna ktoś jakiś ciekawy artykuł jak to zorganizować?
redeemer
Np: http://www.saintsjd.com/2011/03/automated-...ress-using-git/

Ogólnie to google i "deploying php applications".
Thommee
Wygląda na to, że potrzebujesz środowiska CI (continuous integration). Sprawdź hudson'a, może to to czego szukasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.