mounirs
20.10.2012, 19:59:13
Witam. Powiązałem 4 tabele i przypisałem dla nich ograniczenia ON DELETE/UPDATE CASCADE. Przy zapytaniu między dwoma tabelami nadrzędnej (3) i podrzędnej (4) nie ma żadnych problemów. Natomiast gdy chcę wykonać zapytanie dla tabel (2) (3), wyskakuje problem "Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`test`.`(3)`, CONSTRAINT `3_ibfk_11` FOREIGN KEY (`id_2`) REFERENCES `2` (`id_2`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE).
Na czym może polegać problem i w jaki sposób wykonuję ograniczenia pomiędzy kilkoma tabelami ?
nospor
20.10.2012, 20:18:06
No przecież masz napisane:
wkładasz dane które dla tego połączenia:
test`.`(3)`, CONSTRAINT `3_ibfk_11` FOREIGN KEY (`id_2`) REFERENCES `2` (`id_2`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE
są niespełnione
mounirs
20.10.2012, 20:43:52
Nie łapie. Zapytanie przy którym wyrzuca mi błąd to, "UPDATE 3 SET 3.kolumna={$zmienna2} WHERE 3.id={$zmienna2}".
Gdzie może być błąd, bądź o czym zapominam co powoduję, że nie są spełnione?
nospor
20.10.2012, 20:53:15
założyłeś relacje między tabelami. Updatując dane, łamiesz w jakiś sposób tę relację. Jak? Nie wiem. Nie wiem co to za relacje, nie wiem co to za dane. To ty masz to sprawdzić bo to ty masz baze przed nosem a nie ja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.