Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Miniatury zdjęć
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
m4rku5
witam!
Mam baze SQL i skrypt wyświetlający zdjęcia gdzie wpisy o ścieżce do fotki są zapisane w tabeli. Czy ma ktoś może skrypt żeby wyświetlało zamiast zdjęcia właściwego miniaturke jego (wygenerowaną przez bibliotekę GD - nie miniaturkę z osobnego folderu z miniaturami), a ja podpiąłbym wtedy linka i po kliknięciu otworzy się zdjęcie docelowe w nowym oknie?
Pozdr. Marcin
Szymciosek
Nie wiem czy to ma jakiś sens, bo na logikę żeby obrobić (w tym przypadku stworzyć miniaturę w locie) musisz załadować duże zdjęcie i dopiero tworzyć i wyświetlać miniatury... Co będzie dłużej trwało podczas ładowania miniatur = brak sensu.

Lepiej zrobić osobno mniejsze miniatury, które załadują się szybko i użytkownik może sobie przejrzeć zdjęcia, po wyborze załaduje duże/większe zdjęcie.
m4rku5
No może faktycznie. To jak w takim razie zrobić żeby podczas uploadu oryginalnego zdjęcia wrzucał do folderu "miniaturki" jego miniaturkę, np 100 px width? Pozdr.
d3ut3r
najlepiej nie zapisywać całej ścieżki w bazie tylko nazwę pliku smile.gif wówczas wystarczy 1 zmiana w kodzie i pliki będą pobierane z innej lokalizacji. Ale skoro masz już ścieżkę to tak na szybko:

1. $original_image='/sciezka/do/pliku.jpg';
  2. $thumb='/sciezka/do/miniatur/'.basename($original_image);

wówczas w zmiennej $thumb będziesz miał: /sciezka/do/miniatur/pliku.jpg

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.