Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: action=view.php?id=1
Forum PHP.pl > Forum > PHP
3miel
Jak zrobić, zeby w akcji formularaza była przekazywana zmienna?

Wiem że możńa to zrobić przez hidden ale to bedzie za duzo zmieniania.

Czy jest jakiś sposób żeby to zrobić?
Majdan
Najlepsze w tym wypadku jest HIDDEN. Nie wiem co masz na myśli, że to za dużo zmieniania?
Wankster
  1. <form action="index.php?action=view&amp;id=1" method="post">
  2.    <input type="text" name="text" value="" /> <input type="submit" />
  3. </form>
?
3miel
wankster - ale to mnie przeniesie do pliku index! a ja chce zeby do pliku view.php.

bo mam duzy plik i tam jest gdzieś kilka naście formularzy dok ażdego dowdawać hidden to troche głupie.
Majdan
Cytat(3miel @ 2004-09-10 19:57:56)
wankster - ale to mnie przeniesie do pliku index! a ja chce zeby do pliku view.php.

bo mam duzy plik i tam jest gdzieś kilka naście formularzy dok ażdego dowdawać hidden to troche głupie.

Jak masz problem z nazwą pliku, to: $_SERVER['PHP_SELF'].

Moim zdaniem głupie jest dodadwanie inputów z określonym value, gdyż użytkownik może to zmienić. Człowieku, do tego jest HIDDEN!
3miel
ja pytam sie tylko czy można w inny sposób. no ale jak nie ma na to sposobu to zastosuje HIDDEN
intol
Patrz, a jakbyś się postarał i napisał na początku porządnie tamtego posta, to miał być szybko odpowiedź, że się nie da, no chyba że użyjesz cookie.
MoD
Cytat(Wankster @ 2004-09-10 19:53:52)
  1. <form action="index.php?action=view&amp;id=1" method="post">
  2.    <input type="text" name="text" value="" /> <input type="submit" />
  3. </form>

Po prostu zamiast "index.php" wpisujesz "view.php" i po sprawie.
3miel
próbowałem i nie działa sad.gif ale juz dałem HIDDEN i temat mozan zamknąc
MoD
Mogło nie działać, bo pewnie pola wysyłasz przez POST a zmienna ID była wysłana przez GET i pewnie próbowałeś odczytać ją jako POST, dlatego nie działała.
3miel
odczytywałem jako $_POST['coś']
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.