Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z oryginalnym shoutBOX-em
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Artur918273
Zainstalowałem PHP-Fusion v7.02.05 wszystko fajnie lecz trafił mi się bardzo fatalny błąd, instaluje wtyczkę shoutBOX-a , dodaje mi się jako panel wszystko dobrze widać itp. pisze wiadomość testową, aż tu nagle rozwala całą stronę i wyskakuje taki błąd:

Cytat
Fatal error: Call to undefined function mb_substr() in /home/gfhwatzv/public_html/infusions/shoutbox_panel/shoutbox_panel.php on line 55

Czym to może być spowodowane, przecież to oryginalny shoutBOX, miał ktoś podobny problem? Przy starym php-fusion tzn. v7.00.07 wszystko śmigało. Co robić?
mortus
Po prostu funkcja mb_substr() nie jest zdefiniowana. Sprawdź w konfiguracji PHP (plik php.ini), czy odpowiednie rozszerzenie jest włączone: szukaj linii
Kod
extension=php_mbstring.dll

lub podobnej, skasuj znak komentarza na jej początku, jeśli takowy jest. Jeśli korzystasz z serwera, na którym nie masz bezpośredniego dostępu do pliku php.ini, to musisz kontaktować się z supportem.
Artur918273
teraz bardziej takie laika pytanie, ten plik php.ini będzie w plikach od php-fusion v7.02.05?
mortus
To zależy od tego, z jakiego systemu i serwera korzystasz. Szukaj w katalogu, w którym zainstalowany jest PHP. Jeśli nie znajdziesz to napisz, na czym to u Ciebie "stoi".
Artur918273
to było mniej więcej tak że kolega założył na jakimś tam serwisie stronę dał mi żebym mu wgrał php fusion v7.02.05, to wszystkie pliki wywaliłem bo tyle tam dziadostwa było (kombinował z jakimiś folderami itp) wgrałem na czysto php-fusion pobrane z ich strony i wszystko ok prócz tego że właśnie ten shoutbox nie działa :/ tego pliku też nie mogę znaleźć :/ na cba.pl teraz przed chwilą próbowałem to nawet wtyczki nie mogę zainstalować co najwyżej dodać ale wtedyu pojawia sie takie coś:

Cytat
Table 'nazwastrony_cba_pl.DB_SHOUTBOX' doesn't existYou have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 4
mortus
No to musisz kontaktować się z pomocą techniczną tego serwera i poprosić ich o zainstalowanie/włączenie biblioteki mbstrings. Jeżeli sam nie możesz edytować pliku php.ini (a najprawdopodobniej nie możesz), to nic nie zdziałasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.