Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypty do generowania sygnaturek
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
Bakus
Działanie skryptu można zobaczyć w mojej sygnaturce...
Pod adresem: signer.idn.net.pl można założyć sobie konto (trzeba podać nazwę użytkownika i hasło... nic więcej!) i przetestować funkcje zarządzania sygnaturkami.

Na forum można taki podpis umieścić wpisując:
Kod
[img]http://signer.idn.net.pl/static/uzytkownik.png[/img]

Skrypt (zarówno jak i strona) są w wersji RC1.
Proszę o uwagi - co byście dodali/zmienili, by uczynić z tego wersję ostateczną?

P.S. Sygnaturka z 4 linijkami ma ok. 1.4KB 3 linijki to ok. 1.2KB (istotne dla modemowców)

Edited: poprawiłem temat
.dragonfly
Skrypt stal sie inspiracja dla mojego, konkurencyjnego projektu smile.gif
Oto sugestie:
  • Mozliwosc przesuwania istniejacych pozycji gora/dol
  • Wybor kolorow
  • Mozliwosc ew. automatycznego polozenia paskow w zaleznosci od dlugosci textu
Bakus
co do zmiany ołożenia tekstów i pasków zastanawiałem się bardzo długo i postanowiłem to narazie pominąć... zbytnio by to skomplikowało obsługę (dhtml'a nie znam, a był by najlepszy do poukładania tego wszystkiego)
Co do kolorów: masz jakieś propozycje jak wybierać kolor (paleta w JS, wpisywanie kodu)?
Może się pochwalisz swoim skryptem przy okazji... smile.gif
.dragonfly
Moj skrypt (envie.Status) znajduje sie narazie w fazie lekko-dzialajacej i napewno wiele rozwiazan ulegnie zmianie. W chwili obecnej moge pokazac malego preview screena tongue.gif

envie.Status 0.3.9-dev

Jezeli chodzi o wybor kolorow, to zastosowany przezemnie color picker bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem.
Bakus
nionio... muszę przyznać, że nieźle to wygąda... tylko, że ja nie korzystam z czcionek TTF a ze standardowych php...
Wybór koloru faktycznie niezły, ale zastanawiam się nad innym rozwiązaniem:
kolorownie w zależności od postępu (0%-czerwony 100%-zielony inne wartości procentowe dawały by kolor pośredni)
Tylko jak to zrobić? nie mam koncepcji jak wyliczać te kolory...

Poza tym lookając na Twoje rozwiązanie postanowiłem, że pasek postępu dam inny - z obramówką i wartością na zewnątrz... smile.gif
Poza tym będzie mial chyba 100px a nie jak teraz 200... co Ty na to?

P.S. Proszę o przeniesienie wątku na Hydepark...)
matid
Cytat(Bakus @ 2004-09-16 14:39:36)
Wybór koloru faktycznie niezły, ale zastanawiam się nad innym rozwiązaniem:
kolorownie w zależności od postępu (0%-czerwony 100%-zielony inne wartości procentowe dawały by kolor pośredni)
Tylko jak to zrobić? nie mam koncepcji jak wyliczać te kolory...

Najprościej chyba tak:
Masz trzy zmienne: $intRed, $intGreen, $intBlue.
W każdej z tych zmiennych będzie liczba od 0 do 100 (te procenty)
Potem jak będziesz potrzebował zamienić kolor na RGB do robisz:
  1. <?php
  2. $intRGBRed = floor( $intRed * 255 / 100 );
  3. ?>
i analogicznie z każdym innym kolorem.
Bakus
Mój skrypt zmienił adres: http://signer.idn.net.pl/

matid: chyba nie tak... podałeś jak od czarnego (0%) przejść do białego(100%) a tu chodzi o przejście od czerwonego przez źółty o zielonego...
MoD
Hyh... dlaczego po kliknięciu w link w ustawieniech pokazuje mi "Error: 4!"
A poza tym, można dać możliwość ustawienia, czy to tekst, czy praca bo jak zostawiłem pole 'Postep' to mi pokazało taki szary prostokącik z prawej strony smile.gif
Bakus
Cytat(MoD @ 2004-09-18 13:09:00)
Hyh... dlaczego po kliknięciu w link w ustawieniech pokazuje mi "Error: 4!"

Najprawdopodobniej trafiłeś na moment w którym zmienialiśmy bazę danych...

Cytat(MoD @ 2004-09-18 13:09:00)
A poza tym, można dać możliwość ustawienia, czy to tekst, czy praca bo jak zostawiłem pole 'Postep' to mi pokazało taki szary prostokącik z prawej strony smile.gif
W takim układzie w Polu postęp musiało coś być wpisane...
Przy tym formularzu jest krótka ionstrukcja...
MoD
Screen
Pole "Postęp" zostawiłem puste.

Aha, Bakus, zmień link do obrazku w generatorze, bo jak skopiowałem ten z forum i zamiast "uzytkownik" wpisałem "mod" to działało (nadal z progress barem, którego nie powinno być sad.gif )
Bakus
Wszystkie te błędy faktycznie występowały... zostały one już naprawione w wersji DEV... czekam tylko na wynik testów od kAzu^
Gdy tylko wszystkie testy będą OK skrypt zostanie zaktualizawany na oficjalnej stronie o czym nie omieszkam poinformować smile.gif
MoD
No to teraz tylko czekać sad.gif

Ja narazie zrobiłem sobie "projekty" skryptem Bakusa a resztę czystym tekstem smile.gif
Dabroz
A ja zrobiłem sobie skrypcik korzystający z czcionek TTF tongue.gif
Są jeszcze problemy z kolorem przezroczystym (głupie IE :/)
.dragonfly
A co ma IE do koloru przezroczystego?
Kolor przezroczysty uzyskujesz bezposrednio w GD
Dabroz
kAzu^: standard PNG przewiduje możliwość wykorzystania 8-bitowego poziomu alpha [płynna przezroczystość], czego niestety nie obsługuje IE. (natomiast np. Mozilla tak).
.dragonfly
Czemu nie skorzystasz z funkcji: imagecolortransparent?

// Dla zainteresowanych: Zeby nie robic sobie konkurencji polaczylismy sily i razem dzialamy smile.gif Jak tylko bedziemy mieli dostep do CVS wszystko pojdzie jeszcze szybciej.
MoD
Bakus, ile będziemy czekać na skrypt questionmark.gif Niecierpliwię się smile.gif, co z resztą widac smile.gif
Dabroz
Użyłem tej funkcji, ale nic ona nie robi... prawdopodobnie dlatego że obrazek jest true color. Ale zobaczę jak to się sprawdzi z kolorem czarnym jako przezroczystym... bo znalazłem, że:

Cytat("Jonatan w komentarzach na php.net o 30-Dec-2002 07:35")
I have found that ImageColorTransparent() works on true color images if and only if the transparent color is black.
(php 4.2.3/GD 2.0)

[edit]

Nic. Dopiero zmiana na GIF pomogła. Ale z tego powodu musiałem wyłączyć gradiendy tongue.gif
MoD
Cytat(kAzu^ @ 2004-09-19 19:03:35)
// Dla zainteresowanych: Zeby nie robic sobie konkurencji polaczylismy sily i razem dzialamy smile.gif Jak tylko bedziemy mieli dostep do CVS wszystko pojdzie jeszcze szybciej.

A ile osób ma dostęp do najnowszej wersji?? (wiem że niewiele ale i tak się pytam smile.gif )
Bakus
MoD: już niedługo... nie ma się co obawiać... (P.S. Chyba przesadziłeś z podpisem... jest nie regulaminowy (ma 9 linijek - regulamin pozwala na 3))
KAzu^ i ja już i tak wiele zrobiliśmy...
Dla zainteresowanych jest możliwość przeglądania systemu błędów Mantis:
http://dev.idn.net.pl/mantis/
MoD
Cytat(Bakus @ 2004-09-19 19:18:46)
MoD: już niedługo... nie ma się co obawiać... (P.S. Chyba przesadziłeś z podpisem... jest nie regulaminowy (ma 9 linijek - regulamin pozwala na 3))

Fakt, dopiero teraz zauważyłem, że troche przydługi smile.gif
Ale 4 linijkę akurat potrzebuję sad.gif

Aha, jak już przy regulaminie jesteśmy, to Bakus ma 4 linijki podpisu, a jak sam powiedział, mozna tylko 3 smile.gif Sam ten temat rzuciłeś więc się nie dziw że taką odpowiedź napisałem smile.gif
.dragonfly
Mamy juz to, tylko narazie w wersji dostepnej tylko dla nas (rozwojowej)
Bakus
Jak na razie staramy się wydać z kAzu^ stabilną wersję 1.0, a do tego już nie długo...
Jak tylko takowa wersja zostanie wydana (to już kwestia paru dni) to nie ukrywam, że pomoc się przyda, bo pomysłów jest wiele, tylko rąk do pracy brakuje.
Najbardziej poszukiwane przezemnie umiejętności:
- Dobra znajomość PHP4 (PHP5 odpadło, bo bardzo mało serwisów mogło by z tego skorzystać...)
- Znajomość podstaw OOP
- Umiejętność pracy na trudnym terenie (brak CVS)
Umiejętności potrzebne jednorazowo:
- Umiejętność skonfigurowania serwera CVS pod Debianem...

To by chyba było na tyle... smile.gif

P.S. Zainteresowanych współpracą zapraszam do zainteresowania się Mantisem uruchomionym na potrzeby projektu... Z racji braku innych narzędzi do pracy grupowej posługujemy się GG do ustalania "blokady" plików (jak ktoś coś ma zamiar poprawiać)... Wszystkie zmiany mają swój obraz w systemie Mantis...
scanner
serafin: a mógłbyś się nie chwalić, tylko ocenić pracę kolegów?
.dragonfly
Popisywanie sie i gadki typu "Czego to ja nie potrafie" nie sa mile widziane. Obydwaj oprocz programowania mamy wiele innych zajec. Takze czasochlonnych. Napisanie dobrego panelu do zarzadzania to tez kawalek roboty. Ty zajales sie sama generacja, bez jakiegokolwiek pobierania informacji z db, parsowania danych itp. Liczy sie jakosc, nie szybkosc.
shpyo
noo, jestem po wrażeniem (wielkim) - naprawdę kawał dobrej roboty i bardzo dobrze trafiony pomysł z tym ^^.

życzę powodzenia ^^
Bakus
shpyo: dzięki za komplement...
MoD: dostęp do kodu mają 2 osoby - ja i kAzu^ - i tylko (jak na razie) my zajmujemy się rozwojem skryptu.
scanner: dzięki... winksmiley.jpg

Chciałbym tylko wspomnieć, że mamy już znacznie lepszą wersję na DEV, ale z powodu problemów z serwerem nie udostępniliśmy jej jeszcze...
Najprawdopodobniej wersja stabilna zmieni adres, tak by działała na pewniejszym serwerze, bo jak zauważyłem część osób ma problemy z domeną idn.net.pl w której działa serwer z sygraturkami (jest to sprawa cache DNS na co nie jestem wstanie nic zaradzić)...
Vertical
Nieźle zrealizowany pomysł, tylko, że strona tytułowa trochę "goła" smile.gif
.dragonfly
Wciagu kilku najblizszych dni wszystko zostanie przeniesione na szybszy, bardziej niezawodny serwer frayedminds.net. Skrypt docelowo udostepniany bedzie na licencji GPL, oficjalnie do pobrania na sourceforge.net. Duza paczka poprawek juz niebawem. Zmianie ulegnie takze layout strony na bardziej "stylowy" tongue.gif
Ive
Super skrypcik i fajnie wykonany do tego :] Gratulacje za pomysł i realizacje smile.gif
Vertical
A co ma znaczyć to
Cytat
Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'a010324@localhost' (Using password: TAK) in /var/www/signer/connect.php on line 3

Fatal error: Call to undefined function: error() in /var/www/signer/connect.php on line 3

Kiedy próbuję wejść na stronę?
Bakus
Cytat(Vertical @ 2004-09-24 08:55:33)
Kiedy próbuję wejść na stronę?

próbowałeś dzisiaj pomiędzy godziną 4 a 9 rano, kiedy bawiłem się serwerem mysqla i takie błędy mogły wyniknąć na wszystkich serwisach...

Ive: miło nam to słyszeć winksmiley.jpg
Vertical
A to spoks smile.gif
Dabroz
A tak w ogole to, Bakus gratuluje nie tyle skryptu co przede wszystkim pomyslu! smile.gif
Bakus
Cytat(Autor nieznany)
Z lenistwa rodzą się dzieła, na jakie nigdy nie zdobyłby się normalnie pracowity człowiek.

Ten cytat chyba wiele wyjaśnia smile.gif
Vertical
Tylko, że kiedy nie wypełniam pola "postęp" to i tak pojawia mi się progressbar...
Bakus
z tego co wiem, to jest lista rozwijana z wartościami... jeżeli nic się nie wybierze, to nie ma paska postępu... jeżeli wybierze się 0 (zero), to pokaże się pasek... Jako, że projekt może mieć postęp równy zero (np. jest dopiero w fazie uściślania pomysłu), to istnieje możliwość umieszczenia takowego paska...

P.S. Jako, że dość często spotykam się z wiadomościami z cyklu "a mi się strona nie otwiera" mogę powiedzieć tylko jedno: jako, że serwer jeszcze przez ok. 1-2 m-ce będzie na neo+ i z tej racji będzie posiadał zmienny adres IP u niektórych może pojawiać się problem z dostępem...
Problemem nie jest serwer, który pracuje non-stop, lecz serwery DNS pomiędzy no-ip (z usług którego korzystam w celu utrzymania domeny), a waszym dostawcą ineternetu... Serwery te tworzą swój cache adresów IP przypisanych do adresów domen i nie aktualizują go odpowiednio często... z tąd właśnie problemy z dostępem do serwera...
Cierpliwości... za wspomniane 1-2 m-ce szykuje się zmiana łącza (na takie ze stałym IP) i już nie będzie problemów z adresem smile.gif
Vertical
Właśnie chodzi o to, że kiedy nawet nie zaznaczam pola, to mi się i tak progressbar pokazuje...
MoD
Mnie się progressbar już nie pokazuje, ale mam co innego.

Nie mogę się wylogować (cały czas jestem zalogowany i klikanie "wyloguj" nie przenosi mnie do strony z logowaniem)
A oto co się pokazuje po kliknięciu w "wyloguj":
http://members.lycos.co.uk/diabloclub/signer/bug.jpg
Chciałbym również dodać, że aby to usunąć należy OD POCZĄTKU dodawać cały swój tekst.
Bakus
Vertical: napisz w jaki sposób, co robisz, lub wyślij screena, bo u mnie wszystko jest OK...
MoD: dodane do listy bugów... dzięki za zgłoszenie
MoD
Czy aktualna wersja IDNSigner jest oparta na bazie danych questionmark.gif Jeśli tak, to można by było zrobić IDNSignerTXT (dla serwerów bez obsługi bazy danych)
Bakus
Obecna wersja korzysta z MySQLa... to jest jak na razie jedyna opcja... planuję wydzielenie obsługi bazy danych i napisanie sterowników do wielu baz danych (równieź tekstowych)

P.S. Błąd poprawiony...

UpDated:
Dodając kolejne bajery do kodu znalazłem przyczynę nieco ukrytego błędu. W przypadku zapisywania informacji do bazy nie zapisuje ustawień (jeszcze nie dostępnych do edycji dla użytkownika) i powoduje, że skrypt się dławi...
Problem jest już naprawiony na DEV...
Nowa wersja DEV (1.0RC2) trafi na signer.idn.net.pl jak tylko skończę pisać panel zmiany ustawień...
Zmiany:
Możliwość zmiany jezyka interfejsu i jego wyglądu (system szablonów)...
Dodatkowo w panelu ustawień będzie można wybrać czcionkę jakiej skrypt ma użyć do wygenerowania informacji, ale jak narazie kAzu^ nie ma czasu na napisanie obsługi TTFów, więc można tylko zobaczyć, że taka funkcja będzie...

Będę potrzebował pomocy ludzi znających języki obce... Z tłumaczeniem polski->angielski bym sobie poradził, ale mam i tak sporo pracy, więc zgłaszam się do zainteresowanych... tłumaczymy na dowolny język inny niż poslki smile.gif
Pliczek do przetłumaczenia prześle zainteresowanym na e-mail...

Kolejny updacik... smile.gif
http://idn.net.pl/pub/idnsigner-1.0rc2-dev.png - to jest najnowsza wersja (możliwość wyboru języka i szablonu strony)... Jak dobrze pójdzie (mam wenę), to za niedługo będzie kolejna funkcjonalność... wstawianie statusów opisowych z GG...
MoD
Ładnie wygląda ta nowa wersja smile.gif
Z pewnością jeszcze bardziej funckjonalna od tej co jest teraz smile.gif
revyag
Świetna sprawa. Założyłem sobie konto, ale w sumie nie mam na razie do czego wykorzystać tego progressbara smile.gif . Chyba, że tak po prostu żeby mieć, bo inni też mają laugh.gif
MoD
-> Wylogowanie

Screena nie mogę dać bo www.tripod.lycos.co.uk coś licho dziś chodzi.
Po kliknięciu na WYLOGUJ pojawia się dokładnie to co w poprzedniej wersjii, tylko że na nowym theme oraz w wersjii EN.
Bakus
MoD: Z jakiej ptrzeglądarki korzystasz?
Czy po kliknięciu na "Wyloguj" widzisz okienko komunikatu w JavaScript?

Bo ja korzystam do testów z MozilliPL 1.6 i wszystko działa jak należy... Opery nie mam, a z IE nie korystam smile.gif
MoD
Cytat(Bakus @ 2004-09-29 14:28:58)
MoD: Z jakiej ptrzeglądarki korzystasz?
Czy po kliknięciu na "Wyloguj" widzisz okienko komunikatu w JavaScript?

Bo ja korzystam do testów z MozilliPL 1.6 i wszystko działa jak należy... Opery nie mam, a z IE nie korystam smile.gif

Okienko widzę i klikam OK (albo jakoś tak)
Kożystam z IE 5.5 bo nie chce mi sie FirreWalla konfigurować dla mozilli smile.gif

Update:
Propozycja wprowadzenie możliwości podania koloru w stałych (Black, Green, Red, Blue, itp.), to napewno ułatwi kożystanie ze skryptu userm NIE potrafiącym jeszcze używać wartości HEX. Przydałby się również ColorPicker pokazany na screenie w skrypcie kAzu^.
.dragonfly
Color picker dodam dzisiaj/jutro.
Vertical
Cytat
Vertical: napisz w jaki sposób, co robisz, lub wyślij screena, bo u mnie wszystko jest OK...

Oks, po zmianie interfejsu już wszystko działa. Tak nawiasem mówiąc, jeszcze drobna literówka:
Cytat
when you want to use progress bar

Powinno być "When DO you want(...)" ale to tylko mały szczegół... smile.gif
MoD
Cytat(Vertical @ 2004-09-29 19:57:28)
Cytat

Oks, po zmianie interfejsu już wszystko działa. Tak nawiasem mówiąc, jeszcze drobna literówka:
Cytat
when you want to use progress bar

Powinno być "When DO you want(...)" ale to tylko mały szczegół... smile.gif

Dla np. Angilka to nie jest mały szczegół smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.