Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarządzanie pracą w grupie
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
sweter
Witam,
Wraz ze znajomymi chcę utworzyć pewien projekt.
Podejrzewam jednak, że trudno będzie nam spotkać się face-to-face, więc szukam jakiegoś ciekawego rozwiązania, które umożliwiałoby nam komunikację zdalną z naszych domów.

* Naturalnie, jeżeli chodzi o wideo konferencje to będziemy używali Skype lub Google Hangouts.
* Dokumentację pewnie będziemy pisali w Google Docs, we wspólnym dokumencie.
* Krótkie treści przesyłali jakimś prostym komunikatorem (GTalk, FB, Skype?)
* Coś dłuższego - oczywiście mailami.
* Czasami, choć chyba rzadko też będziemy musieli wywołać jakieś inne pliki (graficzne, rozbudowane dokumenty, itp.). Tutaj moglibyśmy użyć jakiegoś hostingu (speedyshare), ale raz prywatność (można plik/katalog zaszyfrować, a później odszyfrować, ale to jest dodatkowa robota), dwa pliki są z hostingów po pewnym czasie usuwane, a trzy: fajnie by było mieć listę do plików na serwerze w jednym miejscu.

Nie wiem na jakie narzędzie się zdecydować, aby umożliwiałoby nam pracę w zespole i spełniało wszystkie powyższe funkcje (może poza wideo konferencjami).
Kiedyś użyłbym do tego Google Wave. Wydaje się najwygodniejszym narzędziem.

Czego Wy byście użyli?
Macie jakieś swoje typy, przetestowane aplikacje?

PS. Próbowaliście kiedyś postawić Google Wave na własnym serwerze? Gdzieś czytałem, że jest taka możliwość. Jak to wygląda?
Kofel
Zainteresujcie się czymś do zarządzania projektami, np. http://en.wikipedia.org/wiki/Redmine - ułatwi Wam to pracę.
zegarek84
Cytat(sweter @ 23.01.2013, 14:30:38 ) *
* Czasami, choć chyba rzadko też będziemy musieli wywołać jakieś inne pliki (graficzne, rozbudowane dokumenty, itp.). Tutaj moglibyśmy użyć jakiegoś hostingu (speedyshare), ale raz prywatność (można plik/katalog zaszyfrować, a później odszyfrować, ale to jest dodatkowa robota), dwa pliki są z hostingów po pewnym czasie usuwane, a trzy: fajnie by było mieć listę do plików na serwerze w jednym miejscu.

pewnie będziecie korzystali z jakiegoś serwera - nie możecie sobie po prostu do plików wydzielić jakiś katalog?? lub zamiast serwisów typu rapidshare skoro już zamierzacie korzystać z dokumentów google to nie wystarczy Wam "dysk google"??
ano
Cytat(sweter @ 23.01.2013, 14:30:38 ) *
* Krótkie treści przesyłali jakimś prostym komunikatorem (GTalk, FB, Skype?)
* Coś dłuższego - oczywiście mailami.

Do tych punktów idealnie się nada basecamp (basecamp.com). Do pierwszych 2óch skype&google docs.

Jeżeli jednak chcecie używać systemu kontoli wersji (git/svn) to polecam wtedy zamiast basecampa Redmine - do niego fajnie się podpina repozytorium. Macie pełne połączenie między np commitami a zagadnieniami.
irmidjusz
@sweter: skoro to praca grupowa, to system kontroli wersji (Git/SVN) to podstawa, a nic o tym nie wspomniałeś - mam nadzieję, że wiesz o tym, tylko po prostu pytałeś o inne rodzaje dodatkowych narzędzi...?
sweter
@irmidjusz: system kontroli wersji to już sprawa dla nas mniej ważna, ale oczywiście, że o niej pamiętałem smile.gif
sazian
do wymiany plików dałbym dropbox'a albo zwykły serwer FTP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.