Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: $z, $_GET["z"], $HTTP_GET_VARS["z"]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
__phpion__
Intryguje mnie jedno. Dlaczego spora wiekszosc programistow uzywa $_GET["zmienna"] skoro zadziala to tylko przy wylaczonych registerach_globalach. Czy nie lepiej uzywac $HTTP_GET_VARS["zmienna"]??? Wiem, ze to troche dluzszy zapis ale zadziala przy registerach_globalach zarowno on jak i off. Dlaczego wiec wiekszosc upiera sie za samym $_GET?
mike
1. Krótszy zapis.
2. Po co używać czegoś co działa na register_globals włączonych skoro wyłączenie ich jest bezpieczniejsze.
hawk
auto globals
rogrog
Cytat(__phpion__ @ 2004-09-23 12:50:16)
$_GET["zmienna"] zadziala to tylko przy wylaczonych registerach_globalach.

$HTTP_GET_VARS["zmienna"] zadziala przy registerach_globalach zarowno on jak i off.

no nie do końca tak jak myślisz

$_GET działa zarówno przy register_globals on jak i off. zostało wprowadzone w php 4.1.0 . We wcześniejszych wersjach php jego odpowiednikiem było $HTTP_GET_VARS, które teraz jest przestarzałe.

$_GET różni się od $HTTP_GET_VARS tym, że jest zmienną superglobalną (dostępne również w funkcjach i metodach bez konieczności global )

register_globals extractuje zmienne z $_GET, ale nie wyłącza dostępności tej tablicy!

na koniec cytat z manuala
Cytat(manual)
HTTP GET variables: $_GET

Notatka: Introduced in 4.1.0. In earlier versions, use $HTTP_GET_VARS.

An associative array of variables passed to the current script via the HTTP GET method. Automatically global in any scope.

This is a 'superglobal', or automatic global, variable. This simply means that it is available in all scopes throughout a script. You don't need to do a global $_GET; to access it within functions or methods, as you do with $HTTP_GET_VARS.

$HTTP_GET_VARS contains the same initial information, but is not an autoglobal. (Note that HTTP_GET_VARS and $_GET are different variables and that php handles them as such)

If the register_globals directive is set, then these variables will also be made available in the global scope of the script; i.e., separate from the $_GET and $HTTP_GET_VARS arrays. For related information, see the security chapter titled Using Register Globals. These individual globals are not autoglobals.
__phpion__
Cytat(rogrog @ 2004-09-23 18:05:44)
Cytat(__phpion__ @ 2004-09-23 12:50:16)
$_GET["zmienna"] zadziala to tylko przy wylaczonych registerach_globalach.

$HTTP_GET_VARS["zmienna"] zadziala przy registerach_globalach zarowno on jak i off.

no nie do końca tak jak myślisz

$_GET działa zarówno przy register_globals on jak i off.

No nie jest tak jak piszesz. Przy wlaczonych r_g $_GET mi nie dziala. Wiec nie mow, ze dziala zarowno gdy sa on i off. Wiem, bo probowalem.
kszychu
To źle próbowałeś, bo działa. Przestań więc rozsiewać te wyssane z palca sensacje, tylko poczytaj w manualu!
I tym to optymistycznym akcentem proponuję zakończyć ten bezsensowny wątek.
__phpion__
Tak, czuje sie jak ufoludek teraz. Mam stare php z php Triad for Windows. I tam nie dziala!!! Zadziala, jezeli przelece najpierw extractem. Bez niego nie dziala. Ot co!
czachor
właśnie chodzi o to "stare" php.. pewnie wersja starsza niż 4.1.0... zaktualizuj:)
MoD
Cytat(czachor @ 2004-09-24 15:29:53)
właśnie chodzi o to "stare" php.. pewnie wersja starsza niż 4.1.0... zaktualizuj:)

Najlepiej na 5.0.2, to powinno mu wszystko chodzić smile.gif
__phpion__
Ok, ale mi chodzi o to, ze NIE NA KAZDYM php zadziala $_GET - a wy mi wmawiacie ze na kazdym. Nie na kazdym.
kszychu
Cytat(__phpion__ @ 2004-09-24 19:40:03)
Ok, ale mi chodzi o to, ze NIE NA KAZDYM php zadziala $_GET - a wy mi wmawiacie ze na kazdym. Nie na kazdym.

No..... na php 2 albo 3 raczej nie zadziała..... Ale nie ma co sobie zawracać głowy wersjami, na których to nie zadziała.
__phpion__
Ai tu bym sie klocil bo wg mnie warto dolozyc te kilka znakow.
rogrog
jeżeli masz wersję powyżej 4.1.0 to należy używać $_GET. Jest to zalecane przez twórców php, gdyż $HTTP_GET_VARS jest przestarzałe i w nowszych wersjach działa tylko dla zgodności historycznej, to znaczy aby działały skrypty napisane dla starszych wersji php. Poczytaj sobie w manualu.

Nie możemy mieć pewności, że w jakichś następnych wersjach php (np. wersji 6 tongue.gif o ile taka będzie) zmienne $HTTP_COSTAM_VARS nie zostaną wycofane
__phpion__
No chyba ze tak smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.