Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zliczanie transferu w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lukasz Luczak
Witam,

Mam następujący problem. Muszę utworzyć skrypt, który zliczałby transfer dla każdego użytkownika.

Wywołania byłyby w formie:

http://strona/download.php?uid=123&fileid=65435

do tego doszły by jeszcze zabezpieczenie przed podszywaniem się pod kogoś itp. ale nie o to teraz chodzi.

Mój problem jest taki:
1) jestem w stanie spradzić długość danych, które skrypt napisany przeze mnie wysyła do przeglądarki - to jest bajecznie proste
ale
2) na transfer skłądają sie takze nagłówki oraz request przegladarki

Czy ktoś z Was mógłby mi dopomóc i podać jakiś sposób na sprawdzenie jak sprawdzić długość request header'a wysłąnego przez przeglądarkę oraz headera wysłanego domyślnie przez php ?

A może istnieje jakissposó by sumarycznie to sprawdzić ?

Zależy mi na tym aby wyniki były jak najblizsze rzeczywistych - nie chcę przyjmować jakiś domyślnych wartości (choć mogę wpisać sobie, że requesty header nie będzie dłuższy niż n bajtów a header odpowiedzi z php nie będzie dłuższy niż m bajtów - wtedy lczę transfer jako n + m + dane wysłane...ale chcę uzyskiwać wartość rzeczywistą).

Wiem, że namieszałem trochę ale mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi smile.gif

Aha - interesuje mnie wykonanie tego w php 4, nie mogę doinstalować żadnych nowych modów do Apacza.

Pozdrawiam,
wassago
manual => curl" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual => getinfo()
Lukasz Luczak
niestety nie o to mi chyba chodziło.

mój skrypt to download.php i ten skrypt ma zliczać transfer jaki jest dokonany podczas odwołań do niego.

przepraszam jeśli źle zrozumiałem ale curl służy chyba tylko do wykonywnaia połączeń z ssl ?

z góry dziękuję

pozdrawiam
wassago
nie tylko. przed wczoraj testowalem te funkcje na apache+php-ssl i wszystko (headery, transfery..) zliczalo pieknie.
Lukasz Luczak
serio ?

czyli w moim wypadku będzie to ładnie działać ?

dzięki uratowałeś moją kieszeń smile.gif

wieczorkiem to wypróbuję smile.gif

pozdrawiam
wassago
poszukaj jeszcze na forum pod haslem "transfer" - gdzies byl przyklad kozystania z programu zewnetrznego (na serwie)
Lukasz Luczak
dobrze poszukam

a mógłbyś mi tak przykładowo pokazać jak z tej funkcji curla skorzystać ? bezposrednio ją mogę używać czy muszę jakoś inicjować curla ?

pozdrawiam,
wassago
  1. <?php
  2.  
  3.     $objInp = curl_init( &#092;"http://www.example.com/\" );
  4.     $arrOut = curl_getinfo( $ch );
  5.  
  6.     curl_exec( $ch );
  7.     curl_close( $ch );
  8.  
  9.     print_r( $arrOut ); 
  10.  
  11. ?>

<added>
pamietaj o czytaniu komentarzy: http://pl.php.net/manual/pl/function.curl-getinfo.php winksmiley.jpg
</added>
Lukasz Luczak
Komentarze zawsze czytam.

Hmm, pewnie jestem nie wyspany.

Wielkie dzięki wassago - jak zwykle można na Ciebie liczyć smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.