Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie sql o sumę
Forum PHP.pl > Forum > PHP
winiar789
Hej,

mam zapytanie do bazy

SELECT SUM(z.koszt) as sum,COUNT(z.koszt) as koszt ,sum(z.koszt_wys) as koszt_wys, COUNT(z.cc_rabat) as cc_rabat FROM zamowienia z WHERE
(z.stan=49 or z.stan=41) and z.cc_firma ='1' and z.cc_user='".$val['id']."' and data > $ogr and data < $ogr2

ogolenie wszystko pieknie mam sume kosztow sume kosztow wysylki itd itd.
dochodzimy do opcji cc_rabat ... rabat w tabeli jest zapisany w formie 0.00
czyli tyle ile zl to jest kwota np 12.34

zapytanie robi mi sume wszystkich pol rabatowych poczym je dodaje ..
czego ja oczekuje pokaz sumę ile zostało przynanych rabatow to znaczy jezeli w tabeli mamy rabatow
5 pokaze mi liczbe 5 ze tyle jest?
wiem ze mozna dopisac do WHERE cos takiego cc_rabat>0 i potem już mamy liczbe tylko to rozwali mi cale zapytanie
chociazby nie pokaze mi wszystich kosztow bo tylko wybierze te ktore maja rabat i sa wieksze od 0

z gory dziekuje za pomoc.
basso
No to dopisz sobie podzapytanie:

SELECT (Select zamowienia.cc_rabat from zamowienia where zamowienia.cc_rabat>0 where id...... itd..... LIMIT 1 ) as rabacik, SUM(z.koszt) as sum,COUNT(z.koszt) as koszt ,sum(z.koszt_wys) as koszt_wys, COUNT(z.cc_rabat) as cc_rabat FROM zamowienia z WHERE
(z.stan=49 or z.stan=41) and z.cc_firma ='1' and z.cc_user='".$val['id']."' and data > $ogr and data < $ogr2

Dostaniesz wtedy rabacik dla danego rows.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.