Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tablice wielowymiarowe, 1 zmienna w kilku miejscach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
CMG
Generuje sobie na podstawie jakichś tam danych jedną tablicę wielowymiarową i nie wiem czy jest możliwe umieszczenie lub użycie jakiejś wartości z pierwszej instancji w dalszych instancjach

Przykład:

1. $tablica=array(
  2. [jeden] => Array (
  3. [jedenjeden] => "jakastamwartość",
  4. [jedendwa] => "jakastamwartość",
  5. [jedentrzy] => Array (
  6. [jedentrzyjeden] => "WARTOŚĆ Z $tablica[jeden][jedenjeden]"
  7. [jedentrzydwa] => array (
  8. [1] => 1,
  9. [2] => 2,
  10. [3] => "WARTOŚĆ Z $tablica[jeden][jedenjeden] PODZIELONA PRZEZ $tablica[jeden][jedentrzy][jedentrzydwa][1]"
  11. )
  12. )
  13. )
  14. );

Czy jest to możliwe żeby głębiej w tablicy użyć danych, które są gdzieś wyżej w tablicy?
W lini nr 6 powyższego kodu chcę wczytać wartość, która jest określona jedną instancję wyżej
W linii nr 10 powyższego kodu chcę wykonać dzielenie wartości z pierwszej instancji przez wartość, którą mam w tej samej instancji gdzie wykonywane jest dzielenie tylko w innej komórce tej tablicy.
chmiello
Raczej nie da się tego zrobi tak, jak Ty to przedstawiłeś, chcesz użyć tablicy która jeszcze nie istnieje, bo dopiero ją definiujesz. musiał bys to zrobić trochę inaczej :
  1. $tablica=array(
  2. 'jeden' => Array (
  3. 'jedenjeden' => "jakastamwartość",
  4. 'jedendwa' => "jakastamwartość",)
  5. );
  6. $tablica['jeden']['jedentrzy'] = Array (
  7. 'jedentrzyjeden' => 'WARTOŚĆ Z '.$tablica['jeden']['jedenjeden']);
  8.  
  9. $tablica['jeden']['jedentrzydwa'] = array (
  10. 1 => 1,
  11. 2 => 2,
  12. 3 => 'WARTOŚĆ Z '.$tablica['jeden']['jedenjeden'].' PODZIELONA PRZEZ '.$tablica['jeden']['jedentrzy']['jedentrzyjeden']
  13. );
CMG
Troszkę za dużo rozbijania, ale rzeczywiście poradziłem sobie dzięki temu że część danych wywaliłem do drugiej tablicy.
Temat to zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.