Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Link w nowym oknie...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Stratoliner
Mam kod który generuje tabelę i wstawia do niej plik DRUKUJ po kliknięciu wyświetlana jest strona do druku.
Nie wiem jak zrobić by po kliknięciu drukowanie otwierało się w nowym oknie.

Kod
$table = $table."<tr><td><a href=\"index.php?akcja=podgladzabiegu&id=".$line[id]."\">DRUKUJ</a></td>";

Zastosowanie :

Kod
$table = $table."<tr><td><a target="_blank" href=\"index.php?akcja=podgladzabiegu&id=".$line[id]."\">DRUKUJ</a></td>";

wyświetla błąd:
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING

sowiq
Porównaj, wyciągnij wnioski - chodzi o cudzysłowy. Poza tym forum to nie parser...

1. href=\"index.php... \"

1. target="_blank"
GrayHat
Cytat
$table = $table."<tr

omg...

$table .= "<tr......

Stratoliner
Cytat(sowiq @ 12.08.2013, 12:38:20 ) *
Porównaj, wyciągnij wnioski - chodzi o cudzysłowy. Poza tym forum to nie parser...

1. href=\"index.php... \"

1. target="_blank"

Nadal nie kumam sad.gif

Jeśli składnia powinna być:

1. <a target="_blank" href="adres">opis</a>

co jest nie tak w :

1. <a target="_blank" href=\"index.php?akcja=podgladzabiegu&id=".$line[id]."\">DRUKUJ</a>
styryl
Przeczytaj http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Ka%C5%BCd...b%C5%82%C4%99dy
Stratoliner
no tak powinno być

1. <tr><td><a target=_blank href=\"index.php?akcja=podgladzabiegu&id=".$line[id]."\">DRUKUJ</a></td>"

facepalmxd.gif
sowiq
To, że "u mnie działa", nie znaczy jeszcze, że rozwiązanie jest poprawne facepalmxd.gif
Stratoliner
Zamiast tyle gadać pomoglibyście "zielonemu", a tak błądzi w ciemnościach uznając, że rozwiązał problem bez pomocy tego forum.
dostal.gif
sowiq
No przecież napisałem Ci w pierwszej mojej odpowiedzi. Wystarczyło zastanowić się 1.5 minuty zrobić analogicznie. No ale OK.

Jak widzisz, właściwości Twojego linka były otoczone cudzysłowami, a te zostały "wyeskejpowane" znakiem backslasha -> \". Ty dodałeś nowy parametr i otoczyłeś go zwykłymi cudzysłowami -> ", a powinieneś zrobić \" podobnie jak to było w innych właściwościach. Ot i cała filozofia.

Czyli:
  1. $table = $table."<tr><td><a target=\"_blank\" href=\"index.php?akcja=podgladzabiegu&id=".$line[id]."\">DRUKUJ</a></td>";
  2.  
  3. // bardziej elegancko (zwróć uwagę na pojedyncze i podwójne cudzysłowy):
  4. $table .= '<tr><td><a target="_blank" href="index.php?akcja=podgladzabiegu&id=' . $line[id] . '">DRUKUJ</a></td>';
  5.  
  6. // INACZEJ:
  7. $table .= "<tr><td><a target=\"_blank\" href=\"index.php?akcja=podgladzabiegu&id={$line[id]}\">DRUKUJ</a></td>";

Zainstaluj sobie jakikolwiek edytor z kolorowaniem składni (może być chociażby Notepad ++, Notepad 2) albo jakieś dobre IDE (polecam NetBeans), a takie błędy będziesz wyłapywał od razu.
Stratoliner
Faktycznie...

Rozwiązanie nr 2 najbardziej do mnie przemawia - nie potrzeba tych \ przez co jest czytelne smile.gif

THX!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.