Witam
Przymierzam się do większego projektu i chcę wszystko wreszcie zrobić porządnie. Jako, że nie będe nad projektem sam pracował (na razie będzie nas 5, a później się okaże), postanowiliśmy uzgodnić pewne zasady co do stylu pisania. Problem tylko w tym, żeby tych zasad przestrzegać.
Szukam więc narzędzia, które mi będzie wytykało błędy, które nie są błędami w rozumieniu samego PHP, a tylko w rozumieniu ładnego kodu.
oczywiście każde sensowne IDE ma układanie kodu, które porobi ładnie wcięcia itp. ale chcę czegoś więcej.
Przykładowo, przyjęliśmy, że będziemy stosować snake_case. Narzędzie powinno więc wyłapać wszelkie wystąpienia CamelCase.
Narzędzie powinno także podpowiedzieć, że funkcja x nie ma opisu zgodnego z PHPDoc.
Chcemy też wystrzegać się zmiennych, których nazwy nic nie mówią, więc fajnie by było, gdyby narzędzie sprawdzało długość nazw zmiennych i raportowało zapisy, jakie widzę niekiedy typu
foreach ($tablica as $a=>$b)
{
foreach($b as $c=>$d) ...................
}
itd. bo zrozumienie potem, co się w takim miejscu dzieje graniczy z cudem.
Idealnie by było, gdyby narzędzie sprawdzało jeszcze, czy używane nazwy są w słowniku i np. czepiało się zmiennej $xxxxx, ale nie zmiennej $something, (chociaż pewnie tu już chyba za wiele wymagam)
Znalazłem takie coś jak PHP_CodeSniffer, ale tutaj trzeba sporo czasu poświęcić na popisanie samodzielnie skryptów rozpoznających konkretne reguły, więc może ktoś zna coś podobnego, tylko gdzie można by sobie wyklikać to wszystko lub poustawiać w jakimś prostym do zrozumienia pliku konfiguracyjnym?
Zaznaczam, że jestem skłonny zapłacić nawet za takie narzędzie, o ile nie będą to ceny liczone w tysiącach dolarów i o ile będzie wersja demo, która mnie przekona.