poszukuję w miarę prostego rozwiązania problemu:
1.Pobieram z bazy kilka rekordów, zaznaczam wybrane checkboxami i updatuję wszystkie wybrane na raz wprowadzając zmianę w wybranym polu rekordu,
2. to samo co powyżej ale zmieniam pewne dane w polach input i także updatuję wybrane rekordy ale wtedy dane updatowane są różne dla każdego rekordu,
w necie jest sporo różnych rozwiązań ale sa bardzo skomplikowane, proszę o pomoc.
pozdrawiam
witam ponownie, brak odzewu, szkoda,
znalazłem taki kod jak poniżej i po zastosowaniu do moich potrzeb działa ale połowicznie:
otóż aktualizuje mi rekordy , które zaznaczę ale tylko pola "rozlicz" , zmienam sobie wartosć na 0 lub 1 i ok, ale chciałbym jeszcze zmienic wartości pola "prow", pobieram wartosć z bazy i zmieniam ją ręcznie, zaznaczając checbox chcę tą nową zapisać do bazy lubzapisać kilka wybranych, zapisuje mi dla wszystkich , które wybrałem wartość zapisaną dla pierwszego rekordu.
Może ktoś pomoże?
<? // Connect to server and select databse. require("vars.php"); include("config.php"); $sql="SELECT * FROM $t5 LIMIT 0,10"; ?> <table width="400" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0"> <tr> <table width="400" border="0" cellpadding="3" cellspacing="1" bgcolor="#CCCCCC"> <tr> <td bgcolor="#FFFFFF"> </td> <td colspan="4" bgcolor="#FFFFFF"><strong>Rozliczenie</td> </tr> <tr> <td align="center" bgcolor="#FFFFFF">#</td> <td align="center" bgcolor="#FFFFFF"><strong>ID</strong></td> <td align="center" bgcolor="#FFFFFF"><strong>nr </strong></td> <td align="center" bgcolor="#FFFFFF"><strong>rozlicz</strong></td> <td align="center" bgcolor="#FFFFFF"><strong>Prow </strong></td> </tr> <?php ?> <tr> <td align="center" bgcolor="#FFFFFF"><input name="checkbox[]" type="checkbox" id="checkbox[]" value="<? echo $rows['id']; ?>"></td> </tr> <?php } ?> <tr> <td colspan="5" align="center" bgcolor="#FFFFFF"><input name="update" type="submit" id="update" value="rozlicz"></td> </tr> <tr> <td colspan="5" align="center" bgcolor="#FFFFFF"><input name="delete" type="submit" id="delete" value="cofnij rozlicz"></td> </tr> <?php //Check if button active, start this if($update){ for($i=0;$i<$count;$i++){ $update_id = $checkbox[$i]; $sql = "UPDATE $t5 SET rozlicz = 1, prow = '$prow[$i]' WHERE id='$update_id'"; } // if successful redirect to if($result){ } } if($delete){ for($i=0;$i<$count;$i++){ $delete_id = $checkbox[$i]; $sql2 = "UPDATE $t5 SET rozlicz = 0 WHERE id='$delete_id'"; } // if successful redirect to if($result2){ } } ?> </table> </form> </td> </tr> </table>