Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy sposób na dostęp do danych konfiguracyjnych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mm87
Witam,

od pewnego czasu pracuję nad dość rozbudowaną aplikacją. Staram się ją jak najbardziej zoptymalizować pod względem szybkości działania, prostoty i przejżystości kodu itd.
Mam plik konfiguracyjny ini z danymi do połączenia z bazą danych(dane te są potrzebne chyba w każdym pliku mojej aplikacji) i zastanawiam się co będzie lepsze:

Wywoływanie w każdym pliku funkcji parse_ini_file() ,
czy może jednorazowe wywołanie tej funkcji np: podczas logowania i zapis danych do jakiejś zmiennej globalnej aby były dostępne w każdym pliku.

Pozdrawiam
nospor
Cytat
Mam plik konfiguracyjny ini z danymi do połączenia z bazą danych(dane te są potrzebne chyba w każdym pliku mojej aplikacji) i zastanawiam się co będzie lepsze:
Chyba nie tedy droga. To obiekt bazy ma byc dostepny w kazdym miejscu, a nie dane do inicjalizacji obiektu
Crozin
Niezależnie od wyboru formatu pliku przechowującego konfigurację (XML, YAML, INI itd.) możesz zawsze utworzyć sobie jego cache w formie PHP-owej tablicy, by uniknąć jego parsowania za każdym razem.
mm87
Cytat(nospor @ 12.12.2013, 11:25:44 ) *
Chyba nie tedy droga. To obiekt bazy ma byc dostepny w kazdym miejscu, a nie dane do inicjalizacji obiektu

Może trochę źle opisałem problem. Dostęp do bazy danych będzie mi potrzebny napewno w większości plików, ale także w znacznej większości dopiero wtedy użytkownik wykona pewną akcję.
Np:
Użytkownik klika przycisk "Zarejestruj" i zostaje przeniesiony na stronę do rejestracji. Pojawia mu się formularz, ale połączenie z bazą danych a więc i sam obiekt połączenia nie jest jeszcze do niczego potrzebny. Trzeba go utworzyć dopiero gdy użytkownik kliknie przycisk "Zarejestruj".

Więc wg mnie tworzenie globalnego obiektu bazy danych zdecydowanie bardziej obciąża serwer niż zapisanie do jakiejś zmiennej danych konfiguracyjnych
markonix
Tak czy siak gdy aplikacja się rozwinie nie ma opcji aby jakakolwiek normalna podstrona (rejestracji, produktu, logowania, katalog, index) nie wymagała użycia bazy danych.
Więc nie zaprzątaj sobie tym głowy i zadbaj tylko o to aby przez cały request obowiązywało jedno połączenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.