Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dołączanie plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
LukasMG
Struktura plików:

Kod
-system.php
 /error handler
  -errorHandler.php
  -template.php
 /1
  -test.php

Plik System.php pobiera errorHandler.php a ten zaś pobiera potrzbny mu szablon;

Próbując zincludować system.php do pliku test.php scieżki stają się nie prawidłowe (przyjmowane jest że katalog podstawowy to katalog pliku wywoływanego)

I teraz pytanie - czy jest sposób by tego uniknąć?
Wprawdzie mogę zrobić funkcje która pobierała by ilość zagłebień katalogów i prztworzyć je na adres właściwy lecz rowiązanie to wydaje się mi mało elastyczne, a po drugie nie chce za bardzo nie obciążać serwera .
Dzięki smile.gif
Vengeance
nie wiem dokladnie jak to jest bo nie wglebialem sie w ten problem
ale gdy ja robie tak jak ty tu opisujesz
to php najpierw szuka tu a potem tu (nie wiem w jakiej kolejnosc) i nie mam problemow z sciezkami. jednak czesto nie dziala mi to pod np. php via linux.
LukasMG
Mam php pod windą i niestety nie działa.
Niesety muszę sobie jakoś z tym poradzić - i to tak by nie stracić na elastycznosci.

Mam tymczasowa funkcję opartą na $_SERVER['REQUEST_URI'] i zliczeniu ilości zagłębień w stosunku do głownego folderu i zamianie tego na znaki wyjcia "../". Nie chce jednak zostawić tego w takim stanie... dry.gif
Vengeance
moze zmienna INCLUDE_DIR czy jakos tak sie to zwalo. tzn jak w danym katalogu nie znajdzie pliku to bedzie szukal w kolejnych oddzielanych od siebie srednikiem ;

moze da sie to nadpisac przez ini_set() czy cos
LukasMG
Nie udało się to na moim serwerze... :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.