Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Weryfikacja w PHP profilu i hasla windows
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sikorat
Witam.
Potrzebuje uzyskac informacje na temat mozliwosci zaimplementowania w stronie php weryfikacji user/passwor z Security Acount Managera.

Szczegolowo:
Chce aby osoba logujaca sie do mojego portalu umieszczonego na intranecie firmowym podawala nazwe profilu i haslo takie jakie aktualnie uzywa do zalogowania sie do domeny windowsowej.
Poszukuje rozwiazania; COM, ActiveX, inne, ktore pobierze zmienne z formularza logowania, sprawdzi w SAMie czy login i haslo sa w nim obecne i czy profil jest aktywny a nastepnie zwroci prawde lub falsz.

Rozwiazanie nie musi byc scisle uzaleznione od php. moze byc to html, java servlet, inne. Chodzi mi o to by wspolpracowalo z moim serwerem.

Informacje dodatkowe o moim srodowisku;
platforma Linux
serwer Apache 1.3
jezyk glowny php 4.3.7
modul jakarta-tomcat-5.0.18
java1.4.2_05

bede bardzo wdzieczny za udzielona pomoc.
pozdrawiam
skar
A co byś powiedział o wykorzystaniu Samby?
sikorat
Sadze ze da sie zrobic, ale potrzebuje dodatkowej pomocy.
Juz sie bawie z Samba.

Najlatwiej by bylo zrobic z serwera Samby PDC i na niej trzymac pliki hasel, ale zadanie niewykonalne ze wzgledu na polityke rozwoju mojej firmy, wiec odpada sad.gif.

Innym rozwiazaniem mi sie wydaje opcja *Synonise linux and SMB passwords* Niestety nie udalo mi sie nigdzie znalezc odpowiedzi na pytanie jak pozniej przechwycic nazwe profilu (do logowania czynnosci wykonanych z poziomu skryptow php na obiektach zlokalizowanych na linuxie).

Bede wdzieczny za dalsza pomoc.

PS. Jesli ktos ma inne pomysly, prosze o ich zamieszczenie.
skar
Można login i hasło wyciągnąć z pliku smbpasswd... Czy interesuje Ciebie takie rozwiązanie? [w oparciu o krótki skrypt cgi]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.