Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Wyzwanie] Zabezpieczenie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
aceide
Witam.
Chciałbym dowiedzieć się czy macie jakiś pomysł jak skonstruować skrypt, który będzie zabezpieczał płatną aplikację php poprzez weryfikację licencji wprowadzonej w zmiennej, powiedzmy $licence na stronie Klienta z numerem (istnieje / nie istnieje) po stronie serwera. Wytłumaczę na przykładzie, bo pewnie dość zawile to wygląda:

Po instalacji skryptu klient w pliku config.php wprowadza swój numer licencji, który otrzymał w liście aktywacyjnym, powiedzmy 732881202. Skrypt po uruchomieniu jakiejkolwiek z jego części sprawdza numer licencji wysyłając zapytanie do serwera "matki" (curl?) i w razie jej niezgodności blokuje skrypt po stronie Klienta (prawdopodobnie jak ktoś się zna na rzeczy to usunie takie zabezpiecznie, ale nie każdy się zna winksmiley.jpg).

Nie chodzi mi dokładnie o coś takiego ale o tego typu zabezpieczenie dla skryptu przed uruchamianiem przez "nieopłaconych Internautów". Czy miałby ktoś jakieś pomysły, ew. sposób wykonania powyższego przykładu?
Jestem w stanie zaoferować serwer wirtualny.
jarek
dobrym rozwiazaniem jest tez zakodowanie skryptow wtedy nikt ci sie nie dobierze. polecam mmturck. jedyna wada to to ze nie wszystkie serwery maja to zainstalowane. ale zabezpieczenie 100%
aceide
Nie zależy mi na zakodowaniu skryptu, bo Klient powinien móc samodzielnie edytować kod do własnych potrzeb, więc chyba odpada Twój pomysł. Czy nie? smile.gif
ARJ
jeżeli klient ma możliwość ingerencji w kod strony to może sobie wyciąć fragment z zabezpieczeniem tongue.gif
jarek
no to skoro klient moze modyfikowac to mysle ze takie zabezpieczenia nie maja sensu bo klient znajacy php bez problemu usunie blokady.
Parti
To może zastosuj rozwiązanie mieszane. Jakaś część (jądro + sprawdzanie klucza licencyjnego) kodowane, reszta niekodowana.

Zmieniłbym też częstotliwość sprawdzania klucza. Jeśli np. Twój klient ma wolne połączenie z serwerem "matką", to automatycznie spada wydajność jego serwera. Innym przykładem może być awaria "matki". Wtedy na kilka godzin strony klienta będą unieruchomione. Sprawdzaj klucz np. raz dziennie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.