Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienne w adresie i Sesje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
atay
mam w sumie 3 pytanka, za odpowiedzi bede b. wdzieczny:

1. jak skonfigurować serwer (a moze wystarczy tylko w pliku php wpisac instrukcje), by zmienna przekazywana byla w postaci adresu (tak jak to jest na tym boardzie /zmienna1/zmienna2)
2. Sesje. Nie mam dostepu do pliku php.ini, jednak chce uzyc ini_set("XXX", 60); do ustawienia wartosci, tylko nie wiem co wstawic pod XXX, a na http://pl2.php.net/manual/pl/ref.session.php nie moge sie polapac. Chodzi mi o to, by serwer po 60 sekundach nieaktywnosci uzytkownika automatycznie zabijał mu sesje.
no i jeszcze moze ktos bedzie znal HTML-a troche
3. HTML ... jaki kod zawrzeć w sekcji BODY strony do której wysłałem formularz POST, by refresh strony (F5) nie wysyłał spowrotem tego formularza POST, a tylko zwykłe GET bez parametrów.
DeyV
1. artykuł na php.pl - http://php.pl/index.php/phppl/artyku_y/pom.../przyjazne_urle

2. z tego co pamiętam, nie można tego ustawić przy pomocy ini_set (tj. według informacji z manuala teoretycznie jest to możliwe, jednak w przypadku większości konfiguracji to nie działa)

3. nie ma prostego sposobu.
Najczęściej spotykanym rozwiażaniem jest napisanie skryptu php, który pobiera wszystkie dane z post, wykonuje niezbędne operacje na tych danych, a następnie przekierowywuje użytkownika na kolejną podstronę przy pomocy
  1. <?php
  2. header ( 'Location: adres.php' );
  3. ?>

Ważne jednak jest, by przed wywołaniem header nie wyświetlił się w przeglądarce żaden znak - nawet spacja...
zYm3N
Cytat(atay @ 2004-11-06 07:18:51)
3. HTML ... jaki kod zawrzeć w sekcji BODY strony do której wysłałem formularz POST, by refresh strony (F5) nie wysyłał spowrotem tego formularza POST, a tylko zwykłe GET bez parametrów.

Sprawdzić mógłbyś (skoro piszesz do tabeli), czy użytkownik o tym samym IP o tej samej przeglądarce w krótkim czasie nie przesyła do bazy tych samych danych.. (wiem, że to jest nie do końca doskonałe, ale chociaż w pewnym sensie uniemozliwi użytkownikowi wpisywanie podwójnie tych samych danych..)

aczkolwiek pomysł przedpiścy oczywiście jest najlepszy :-)

Tak np. działa to forum.. z tym wyjątkiem że tutaj pewnie jest Refresh zamiast location.

pozdr.
atay
apropo punktu 2-giego - ini_set("session.cookie_lifetime", 1800); dziala jak nalezy smile.gif

za pozostaje odpowiedzi bardzo dziekuje, jednak pytania wciaz mam
apropo punktu 1-szego i artykulu ktory mi dales.

konkretnie dzial ForceType, bo adres plik.php/zmienna nie bardzo mi odpowiada, tak zeby pliki bez rozszerzen traktowal jako php. Jest napisane ze nalezy wziac edytowac plik .htaccess i moje pytanie tutaj: posiadam konto na serwerze nazwa.domena.pl i troche wiecej ludzi ma takie konta - czy moge miec swoj indywidulany plik .htaccess, ktory bede mogl edytowac ? czy jest to mozliwe ? chce napisac do admina, ale nie wiem czy jest to mozliwe, dlatego pytam.

co do punktu 3-ciego to sposob fajny, niestety nie bardzo nadaje sie do tego co chce zrobic. Mam skrypt, ktory jest listingiem i panelem do zarzadzania plikami. W zmiennej post wysyla nazwy plikow do skasowania i haslo, by w nastepnym pliku przy kolejnym listingu na poczatku napisac, ktore pliki zostaly skasowane. Jesli wzialbym skasowal te pliki i odwolal sie do lisingu bez zadnych parametrow - nie dostane informacji czy plik zostal skasowany czy nie ... wiec ten sposob raczej odpada, bo taka informacja jest mi niezbedna.
DeyV
W takim razie zapisz sobie w sesji interesujący cię komunikat, przekieruj użytkownika na nową stronę, wyświetl i usuń komunikat.

Ja zazwyczaj właśnie tak to robię.
MoD
co do .htaccess - ma serwer wrzucasz plik .htaccess z tym co chcesz tam umieścić, np ForceType czy ErrorDocument ***
atay
MoD - moje pytanie brzmiało trochę inaczej:
czy da się zrobić indywidualne pliki .htaccess na poszczególne konta na serwerze czy jest tylko jeden na wszystkie ?
MoD
Da się zrobić indywidualne pliki .htaccess na poszczególne konta. Ja na www.tripod.lycos.co.uk zrobiłem własne strony błędów przez .htaccess
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.