Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znów przekazywanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vasquez21
Witam.

Wiem, że to było już wałkowane, ale nie udało mi się znaleźć akurat tego temaciku...

O co chodzi ?

Tworzę kolejne newsy, na takiej zasadzie, że wszytsko pobierane jest z bazy. Wyświetla się temat, treść itp. a na spodzie mam linki... do każdego jest przypisywany kolejno numer. Który wykorzystywałem do przekazywania prze link:

1. <?php
  2.  
  3. <a href=stronka.php?zmienna=&#092;"'.$zmienna.'\">WHATEVER</form>
  4.  
  5. ?>

Problem w tym jest taki, że przekazywanie odbywa się za pomocą linku... jednak jak dobrze wiecie można to łatwo obejść wpisujac poprostu inny numerek (zmiennej)... no właśnie jak to obejść ?
Wiem, że da się to wysyłając w <form> </form>... ale wtedy wszystko kończy się SUBMITEM... a ja muszę mieć linki :/ da się to jakoś zrobić ?
Proszę o pomoc, albo odesłanie do odpowiedniego miejsca.

Pozdrowienia
Vasquez
M4chu
Cytat(Vasquez21 @ 2004-11-06 18:44:10)
Problem w tym jest taki, że przekazywanie odbywa się za pomocą linku... jednak jak dobrze wiecie można to łatwo obejść wpisujac poprostu inny numerek (zmiennej)... no właśnie jak to obejść ?

Ale po co to obchodzic? Jesli gosc wpisze id newsa, ktory nie istnieje, to poprostu wysylasz mu komunikat o bledzie.
Vasquez21
no dobrze, ale jeśli wpisze takiego który istnieje to go wyświetli...
Leezard
ale skoro news istnieje to predzej czy pozniej uzytkownik go zobaczy, tzn ma "pozwolenie na zobaczenie go", a jesli woli kombinowac z numerkami URL, niz uzywac linkow ktore sa specjalnie do tego celu to juz jego sprawa... jesli nie chcesz zeby jakies newsy byly wyswietlane pomimo ze istnieja to dodaj do bazy pole active (0/1) i sprawdzaj czy dany news istnieje i czy mozna go wyswietlic...
Ive
no to zapisuj jego login [bo jak mysle chodzi ci tutaj o panel admina] i jesli login jest rowny z tym zapisanym w bazie to wyswietlaj
mozesz do tego dorzucic jeszcze ustawianie praw dla uzytkownikow systemu ze np. admin moze wszystkie newsy edytowac a newsman nie ;] etc.
Vasquez21
Leezard:
Cytat
ale skoro news istnieje to predzej czy pozniej uzytkownik go zobaczy, tzn ma "pozwolenie na zobaczenie go", a jesli woli kombinowac z numerkami URL, niz uzywac linkow ktore sa specjalnie do tego celu to juz jego sprawa... jesli nie chcesz zeby jakies newsy byly wyswietlane pomimo ze istnieja to dodaj do bazy pole active (0/1) i sprawdzaj czy dany news istnieje i czy mozna go wyswietlic...

Tutaj nie chodzi tylko o wyświetlenie newsa, ale o edycję, kasowanie itp. smile.gif

Ive:
Cytat
no to zapisuj jego login [bo jak mysle chodzi ci tutaj o panel admina] i jesli login jest rowny z tym zapisanym w bazie to wyswietlaj
mozesz do tego dorzucic jeszcze ustawianie praw dla uzytkownikow systemu ze np. admin moze wszystkie newsy edytowac a newsman nie ;] etc.

Kurka rzeczywiście :/ nie wpadłem na to. Dzięki za odświeżenie umysłu biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.