Podczepiając się pod temat: gałęzie są pewnie i wygodne i pomocne, ale ja potrzebuję stworzyć dla przykładu 3 środowiska:
LIVE, DEV i FEATURE.
schemat na obrazku poniżej:

nie chcę bawić się w skakanie po gałęziach, chcę niezależnie na serwerze mieć możliwość uruchomienia każdej ze stron.
nie do końca potrafię ogarnąc jak się tym posługiwać. Proszę o pomoc w takich sytuacjach jak:
1) Załóżmy, że zmieniam coś w LIVE, uploaduję to i działa (fixy, poprawki). tutaj tylko drobne zmiany, ale są.
Wtedy na DEV i FEATURE chciałbym pobrać zmienione pliki z LIVE. Rozumiem, że jeśli DEV i FEATURE to klony LIVE, to wystarczy użyć polecenia "git fetch origin" ?
2) Wprowadzam coś ważnego w DEV, sprawdzam, działa? Działa. Chcę całość projektu DEV wrzucić do LIVE, po czym za pomocą netbeansa uploadować tylko te pliki, które się zmieniły.
Czy w LIVE mam dodać repozytorium zdalne do DEV (git remote add...), po czym za pomocą komendy "git fetch dev" pobrać zawartość zmienionych plików w DEV ?
Po tym, chciałbym aby FEATURE też było aktualne względem DEV, podobnie: "git fetch dev" ?
3) Zrobiłem coś fajnego w FEATURE, znów sprawdzam, działa. Z poziomu LIVE pobieram FEATURE: "git fetch feature", po czym w DEV: "git fetch LIVE" ?
czy komendy są prawidłowe? Raczkuję w GIT, a mam projekt z którym już siedzę od jakiegoś czasu i po1. nie chcę co rewizja uploadować 35tys plików na nowo (skoro większość się powtarza, tylko różne daty między plikami lokalnymi a serwerem) ważących ok 150mb. Netbeans dla mnie jest wygodny, bo po synchronizacji widzę dokładnie jakie zmiany na serwerze względem lokalnych plików będą przeprowadzone.