Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Buforowanie i kompresja www - problem z mozilla
Forum PHP.pl > Forum > PHP
j00seph
Witam
Bawiłem sie z buforowaniem i kompresowaniem www
na poczatku strony
  1. <?php
  2. ob_start(&#092;"ob_gzhandler\");
  3. ?>

i na koncu
  1. <?php
  2. ?>

wszystko byłoby siuper - tylko w mozilli zamiast www sa krzaki... - jest to o tyle dziwne ze wg. tego co sie doczytałem , jeśli przeglądarka nie obsługuje kompresji , to strona zostaje wysłana normalnie.
Mało tego, gdy tylko buforuje - bez kompresji ( bez "ob_gzhandler") to widac coś na stronie (obrazki ok) ale z tekstu dalej sieczka jest

Moje pytania na dziś :
1. można z tym coś zrobić ( z tym aby nie krzaczyło pod mozzila ) z poziomu php ?
2. zna ktoś może jakiś inny sposób na buforowanie/kompresje questionmark.gif tak aby było 100% pewne bez takich historii ?

z góry thx i pozdro all
bregovic
Co to są 'krzaki'? Czy możesz dać linka do twojego kodu? Albo sam kod tutaj?
Kuziu
krzki to pewnie coś takiego co zobaczysz po otwarciu ZIP'a w notatniku ....

a co do tej kompresji ... to ją testowałem ... i żadnej różnicy nie widziałem ... po co pakować tej 20 KB HTML'a ? nie rozumię po co ...
kociou1
Cytat(Kuziu @ 2004-11-10 00:40:31)
a co do tej kompresji ... ... po co pakować tej 20 KB HTML'a ? nie rozumię po co ...

A czamu nie??
Nie wszysty mają stałe łącza smile.gif
hwao
malo opisales porblem ale moze masz poprostu zle kodowanie ustawione stad te krzaczki. Jezeli to nie to to podaj na jakiej wersji php pracujesz i najlepiej do pliku phps i storny gdzie sa zekome krzaczki podac linka
Kuziu
Cytat(kociou1 @ 2004-11-11 14:21:28)
Cytat(Kuziu @ 2004-11-10 00:40:31)

a co do tej kompresji ... ... po co pakować tej 20 KB HTML'a ? nie rozumię po co ...

A czamu nie??
Nie wszysty mają stałe łącza smile.gif

a czemu tak ... skoro nie wszędzie to działa ... i jak sprawdzałem ... nastawiłem pakowanie ... a windows mi odbierał tyle samo danych przy włączonym poakowaniu i bez ... to po co kombinować ...
boloo77
Po co pakowac? Ja znam co najmniej 2 powody.
1. Szybciej laduje się strona na wolnym laczu.
2. Jesli masz stronke na serwerze z niskim limitem transferu, a masz duzo wejsc...

Ale do rzeczy... mialem podobny problem, na serwerze na ktorym mialem serwis domyslnie wlaczona byla kompresja stron, gdy dodatkowo jeszcze tak jak Ty wlaczalem w samym skrypcie kompresje... mialem dokladnie takie objawy - krzaki.

Sprawdz czy w konfiguracji php nie masz domyslnie wlaczonej kompresji, bo to moze byc przyczyna.
Kuziu
a sprawdzałeś czy to coś daje ?

bo ja to włączyłem i mi windows odbierał tyle samo kb z pakowaniem i bez
silent
Cytat(Kuziu @ 2004-11-12 13:10:40)
a sprawdzałeś czy to coś daje ?

bo ja to włączyłem i mi windows odbierał tyle samo kb z pakowaniem i bez

Sprawdź w logach apache'a ile bajtów wysyła przy wywołaniu strony z kompresją a ile bez.
sobstel
link sie moze przydac http://leknor.com/code/gziped.php
boloo77
Ciekawy link smile.gif

Ja ze swojej strony dodam tylko ze roznica jest i to kolosalna, siedze na stosunkowo wolnym laczu, i widac roznicewinksmiley.jpg. Jak wylacze kompresje stronka laduje mi sie ok 3 sekund, jak wlacze - niecala sekunde.

Oczywiscie kompresja dziala tylko jesli przegladarka ja obsluguje - jesli nie to strona zostanie wyslana do klienta nieskompresowana. (Zdecydowana wiekszosc przegladarek obsluguje).
sobstel
Cytat(j00seph @ 2004-11-09 23:32:39)
w mozilli zamiast www sa krzaki...  - jest to o tyle dziwne ze wg. tego co sie doczytałem , jeśli przeglądarka nie obsługuje kompresji , to strona zostaje wysłana normalnie.
Mało tego, gdy tylko buforuje - bez kompresji ( bez "ob_gzhandler") to widac coś na stronie (obrazki ok)  ale z tekstu dalej sieczka jest

zbieg okolicznosci ale kilka dni po przeczytaniu tego wątku spotkałem także się z tym problemem. u mnie problem był taki, że w opcjach koniguracyjnych (.htaccess) wpisałem
Kod
php_value zlib.output_compression on

jak wyszlo w testach problemem jest "php_value", powinno tam byc php_flag (ustawione na 1 najlepiej)

jesli nie uzywasz .htaccess sprawdz sobie czy w php.ini nie masz domyslnie wlaczonej kompresji.

poza tym, pamietaj zeby nie uzywac jednoczenie zlib i ob_gzhandler.
tsharek
Witam:)

Mam pytanko odnośnie owego tematu: jak ustawić php.ini aby kompresja była jak najbardziej wydajna.

Pozdrawiam
sobstel
Cytat(tsharek @ 2004-11-17 20:09:01)
Mam pytanko odnośnie owego tematu: jak ustawić php.ini aby kompresja była jak najbardziej wydajna.

najbardizej wydajna to zlib.output_compression_level na 9. wtedy jednak moze byc problem z obciazeniem serwera...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.