Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 1 osoba fizyczna = 1 głos
Forum PHP.pl > Forum > PHP
master245
Witam.
Otóż szukam rozwiązania jak zrobić, aby 1 osoba fizyczna mogła oddać tylko jeden głos mimo, że posiada kilka kont w serwisie.
Sprawdzanie po IP odpada bo wiadomo można zmienić/wejść z proxy, a cache w przeglądarce można wyczyścić/zmienić przeglądarkę.
Może ktoś zna jakiś sposób ?
Z góry dzięki
markonix
Temat wałkowany wiele razy na tym forum.

Skoro mówisz o osobie fizycznej, a nie nawet komputerze no to musiałbyś np. poprosić o obraz z kamery (flash, nie wiem jak tam html5), przeskanować twarz no i po prostu porównać z dotychczasowymi osobami, które głos oddały.
Nie wiem jak tylko rozwiązać sprawę skorzystania z pomocy np. siostry - może po mimice twarzy widać, że osoba ta została przekupiona albo zostało na niej wymuszone aby pokazać się przed kamerą.
master245
To niech będzie dla komputera(nie pomyślałem dobrze) czy istnieje takie coś by to zrobić?
Bo teraz jest tak, że jedna osoba posiada 30 kont i może oddać głos 30 razy co psuję wybory. Zakaz multikont nie wchodzi w grę bo już zbyt długo obowiązuje i właściciel straci dużo użytkowników.
markonix
A co to za beznadziejny serwis gdzie można mieć 30 kont? Jaki to ma sens oprócz nabijania statów?
master245
O jakie staty Ci chodzi......
Jak na 50% kontach jest kupione premium po 5 zł miesięcznie to się opłaca, a żeby głosować to trzeba spełnić parę warunków.
Zresztą moje pytanie jest całkiem inne, więc wróćmy do tematu.
KR2615
Idzie to bardzo fajnie sprawdzić wykorzystując sesję i ciasteczka. Ale jak user tylko trochę pomyśli to restart routera + Ctrl Shift P i po zabezpieczeniach :/ Może tak konieczność zalogowania się przez FB? Nie sądzę, żeby komuś chciało się zakładać 30 kont email i FB. Fejs ma na tyle dobre zabezpieczenia ze jak wykryje takie szachrajstwo to za trzecim razem zacznie wołać o numer telefonu. A nie sądzę, żeby komuś chciało się biedz po starterek za 5zł za każdym razem.

Edit: Teraz czytam trzeci post od góry i nie rozumiem do końca: można mieć multikonta ale taki multikonciarz tylko z jednego mógłby głosować? Może walidacja SMS? To trochę kosztuje ale jeśli nie jest to jakiś gimbo serwis sponsorowany przez mamusie a co drugi user płaci 5zł to możbaby zainwestować niewielką sumkę w smsapi. A jeśli ma być bez kosztów to zostaje tylko wspomniany Facebook.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.