master245
1.03.2014, 14:16:15
Witam.
Otóż szukam rozwiązania jak zrobić, aby 1 osoba fizyczna mogła oddać tylko jeden głos mimo, że posiada kilka kont w serwisie.
Sprawdzanie po IP odpada bo wiadomo można zmienić/wejść z proxy, a cache w przeglądarce można wyczyścić/zmienić przeglądarkę.
Może ktoś zna jakiś sposób ?
Z góry dzięki
markonix
1.03.2014, 15:51:48
Temat wałkowany wiele razy na tym forum.
Skoro mówisz o osobie fizycznej, a nie nawet komputerze no to musiałbyś np. poprosić o obraz z kamery (flash, nie wiem jak tam html5), przeskanować twarz no i po prostu porównać z dotychczasowymi osobami, które głos oddały.
Nie wiem jak tylko rozwiązać sprawę skorzystania z pomocy np. siostry - może po mimice twarzy widać, że osoba ta została przekupiona albo zostało na niej wymuszone aby pokazać się przed kamerą.
master245
1.03.2014, 18:12:14
To niech będzie dla komputera(nie pomyślałem dobrze) czy istnieje takie coś by to zrobić?
Bo teraz jest tak, że jedna osoba posiada 30 kont i może oddać głos 30 razy co psuję wybory. Zakaz multikont nie wchodzi w grę bo już zbyt długo obowiązuje i właściciel straci dużo użytkowników.
markonix
1.03.2014, 18:46:26
A co to za beznadziejny serwis gdzie można mieć 30 kont? Jaki to ma sens oprócz nabijania statów?
master245
1.03.2014, 19:27:46
O jakie staty Ci chodzi......
Jak na 50% kontach jest kupione premium po 5 zł miesięcznie to się opłaca, a żeby głosować to trzeba spełnić parę warunków.
Zresztą moje pytanie jest całkiem inne, więc wróćmy do tematu.
KR2615
1.03.2014, 19:40:41
Idzie to bardzo fajnie sprawdzić wykorzystując sesję i ciasteczka. Ale jak user tylko trochę pomyśli to restart routera + Ctrl Shift P i po zabezpieczeniach :/ Może tak konieczność zalogowania się przez FB? Nie sądzę, żeby komuś chciało się zakładać 30 kont email i FB. Fejs ma na tyle dobre zabezpieczenia ze jak wykryje takie szachrajstwo to za trzecim razem zacznie wołać o numer telefonu. A nie sądzę, żeby komuś chciało się biedz po starterek za 5zł za każdym razem.
Edit: Teraz czytam trzeci post od góry i nie rozumiem do końca: można mieć multikonta ale taki multikonciarz tylko z jednego mógłby głosować? Może walidacja SMS? To trochę kosztuje ale jeśli nie jest to jakiś gimbo serwis sponsorowany przez mamusie a co drugi user płaci 5zł to możbaby zainwestować niewielką sumkę w smsapi. A jeśli ma być bez kosztów to zostaje tylko wspomniany Facebook.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.