Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <?php ob_start("ob_gzhandler"); ?>
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rybosom
offtopic.gif
sf
Jak to do kompresji? Kompresji czego? tongue.gif
Kocurro
Ja bym Ci radził poprawić kod html strony. Mże lepiej skorzystaj z xhtml'a i css'ów ? u Ciebei wiele tagów ma takie same atrybuty. Robiąc to wszystko w xhtml możesz zmiejszyć wynik html (w Twoim wypadku) nawet 6-8 razy.

Pozdrawiam

edit -> przepisz stronę jeszcze raz bo w tym momencie to jest ona no cóż - od strony html'a - lamerska do potęgi... <- bz urazy, lepiej od razu naucz się robić porządnie to potem unikniesz kłopotów tongue.gif
sf
Tylko widzisz ja na tej stronie nie widze słowa o jakieś kompresji tylko o buforowaniu, a buforowanie to jest hm przechowywanie danych? Zapisujesz sobie te dane w buforze i gdy potrzebujesz to je wyświetlasz. Tylko to raczej zwalnia, a nie przyspiesza wg. mnie. Jak się myle to niech mnie ktoś oświeci winksmiley.jpg
rogrog
Cytat(sf @ 2004-11-14 20:37:53)
Jak się myle to niech mnie ktoś oświeci winksmiley.jpg

no to ja Cię oświecam

1. <?php ob_start(&#092;"ob_gzhandler\"); ?>

ob_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - startujemy buforowanie z podanym parametrem callback. Czyli wszystkie dane przechodzą przez ten callback przed wysłaniem do przeglądarki. php ma przygotowaną funkcję ob_gzhandler" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, która wykrywa typ kompresji akceptowany przez przeglądarkę (gzip, deflate) i, jeśli jest to możliwe, wysyła skompresowane dane.
Kocurro
Ale pierwszy krok to zrobienieporzadku w HTML exclamation.gif
ActivePlayer
Jestem pesymistycznie nastawiony co do kompresji htmla... sproboj spakowac jakis plik html zipem... zobaczymy co Ci z tego wyjdzie... albo poczytaj o rodzajach kompresji... nie znam sie na tym tak dosadnie ale jakotakie pojecie mam wiec moge uznac: kompresja htmla jest... malo optymalna tongue.gif jak już Ci pisali... popraw htmla... wystrzegaj sie np. czegos takiego jak "<tr pelno argumentow><td pelno arg 2>" w pętlach... stosuj css biggrin.gif
sf
@rogrog: dzięki za wyjaśnienie, możesz podać jakiś przykład sytuacji, w której byłoby to użyteczne ?
silent
Cytat(sf @ 2004-11-14 21:50:11)
@rogrog: dzięki za wyjaśnienie, możesz podać jakiś przykład sytuacji, w której byłoby to użyteczne ?

Aż tak trudno wpaść na to? Masz stronę której kod zajmuje np 20kB a dzięki kompresji serwer wysyła do przeglądarki np. 10kB - przelicz sobie to na transfer na płatnym serwerze, to się dowiesz po co to potrzebne.
ActivePlayer
Cytat
Cytat

Aż tak trudno wpaść na to? Masz stronę której kod zajmuje np 20kB a dzięki kompresji serwer wysyła do przeglądarki np. 10kB - przelicz sobie to na transfer na płatnym serwerze, to się dowiesz po co to potrzebne.

To pokaz mi stronę której kod zajmuje 20kB i kompresujesz ją na 10.
FiDO
Cytat(ActivePlayer @ 2004-11-15 01:00:11)
To pokaz mi stronę której kod zajmuje 20kB i kompresujesz ją na 10.

Faktycznie malo wiesz o kompresji i jestes bardzo pesymistycznie do niej nastawiony...
Ciezko o strone, ktora sie tak slabo kompresuje.. Przyklad?
Zapisalem sobie strone z tego tematu przed napisaniem posta. Nieskompresowane ~85KB, rar -> ~11Kb, zip -> ~12KB, jeszcze jakies pytania ?
To jest akurat dosc optymistyczny wynik, ale ogolnie kompresja tekstu jest bardzo wydajna i raczej skompresowany tekst nie przekracza nigdy 50% orginalnego rozmiaru.
hawk
HTML, jakby nie patrzeć, nadaje się do kompresji nawet lepiej niż zwykły tekst. Przecież ma całe mnóstwo powtarzających się tagów.

Poza tym, ob_gzhandler nie jest zalecany. Jeżeli nie ma przeszkód, lepiej stosować zlib.output.compression. Albo od razu mod_deflate.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.