Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] Wystawianie faktur a baza danych w interneci
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
kukix
Witam.

Zna ktoś program do wystawiania faktur, który "pobiera" dane z bazy na serwerze, np MySql...?

Jest w ogóle możliwe, żeby zgrać strone www z tym właśnie programem?
SongoQ
Cytat
Jest w ogóle możliwe, żeby zgrać strone www z tym właśnie programem?

Mozliwe na pewno jest. Jesli chodzi o faktury to troche siedzę w tym temacie i taka baza jak MySQL szczerze mowiac odpada. No moze tylko do trzymania danych i to bardzo male ilosci. Wiadomo temat jest raczej obszerny i lepsze jest wykorzystanie bardziej przeznaczonych do tego systemow bazodanowych, ale oczywiscie jesli ktos chce MySQLa to ok, jego wybor.
akubiczek
Cytat
Jesli chodzi o faktury to troche siedzę w tym temacie i taka baza jak MySQL szczerze mowiac odpada. No moze tylko do trzymania danych i to bardzo male ilosci.

Kolego, czy to późna pora skłoniła cię do takiej dziwacznej refleksji czy też powód jest inny? Jeżeli już wysuwasz takie wnioski, to poprzyj je jakimś argumentem.

A co powiesz na to, że w pewnej tabeli, w bazie MySQL znajduje się 28 milionów rekordów (2GB danych) i baza (oraz skrypty php które korzystają z tych danych) ma się dobrze?
SongoQ
OK a zastanawia mnie jedno, wszystkie przeliczenia, raporty, statystyki wszystko liczone po stronie php?? No bo jesli bazy uzyjemy tylko do skladowania danych to nawet przy wiekszej ilosci rekordow bedzie ok.

Mam pytanie odnosnie przeliczanie tego wszystkiego, w jakiej postaci sa ceny zapisywane (zapisywane sa ceny netto, vat i brutto?)? Jak liczone sa sumy z pozycji faktur. Mozesz bardziej opisać?

Jestem ciekaw jakie rozwiazania w tym temacie stosuja inni programisci.
akubiczek
Piszesz do mnie? smile.gif Akurat wspomniana przez mnie baza nie służu do gromadzenia faktur, ale tak czy siak część danych jest przeliczana po stronie serwera, część w php.

Żeby nie było nieporozumiem - nie twierdzę, że możliwości MySQL do wykonywania skomplikowanych operacji są duże; na pewno większe ma chociażby PostgreSQL. Natomiast w kontekście faktur nie widzę tu żadnego problemu.

Ile faktur wystawia się w dużej firmie? 500 miesięcznie, to już chyba spora liczba. Więc po 5 latach będzie ich ze 30 tys. Sumowanie, przeliczanie, grupowanie, uśrednianie, nawet rozbudowane joiny i warunki po stronie serwera będą dla takiej ilości działały bez zarzutu.

A po 5 latach firma i tak zamówi nowsze oprogramowanie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.