Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP GTK
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
Jabol
Co myślicie o tej bibliotece? Osobiście myśle, że jest to całkiem niezły pomysł, aplikacje php w normalnych okienkach. Chciałbym się dowiedzieć, co wy o tym myślicie. Może ktoś z was już z tego korzystał, lub ma jakąś szerszą wiedzę na ten temat. Dla mniej obeznanych dodam tylko, że biblioteka php-GTK jest bibloteką służącą do tworzenia okienkowych aplikacji w php. Uważam to za niezły pomysł, szczególnie jeśli się wykorzysta GLADE, tylko jak to wygląda z wydajnością itp...
dragossani
Pomysł niby dobry, choć mam wrażenie, że aplikacje hybrydowe www<--->okienka to raczej domena Javy. Trochę to wygląda na wyważanie otwartych drzwi... rolleyes.gif
Jabol
nie powiedziałbym, że konieczność uczenia się c pascala lub czegoś takiego to przechodzenie przez otwarte drzwi (aczkolwiek zamierzam, a raczej już zacząłem)...
kryr
Panowie, przypominam jeszcze o tym ze jest cos takiego jak XUL...moim zdaniem wyprze to paczkujace GTK dla php...
(kopa lat, to moj pierwszy post od roku na tym forum :wink: )
dragossani
Jest rzeczywiście XUL (Mozilla rulez smile.gif), ale niewiele to ma wspólnego z możliwoścami Javy. Jest to co prawda idea interesująca (przykład użycia), ambitna i bazująca na XML, jednak napisanie aplikacji sieciowej (soap itd.), mającej front-end w kilku wersjach (aplikacja systemowa, http, wap, aplet) to zadanie możliwe do wykonania wyłączenie w oparciu o Javę. JBoss w swojej klasie nie ma konkurencji...
kurtz
[quote]Co myślicie o tej bibliotece? Osobiście myśle, że jest to całkiem niezły pomysł, aplikacje php w normalnych okienkach. Chciałbym się dowiedzieć, co wy o tym myślicie.[/quote]pomysl fajny. relizacja troskze do kosza. cos jak komunizm? winksmiley.jpg[quote] Może ktoś z was już z tego korzystał, lub ma jakąś szerszą wiedzę na ten temat.[/quote]mh. korzystalem. niestey stworzenie stnadalone aplikacji a wiec bez php graniczny z cudem - przed rokiem znalazlem binakr pozwalajaca stworzyc plik .exe ktory nie wymagal zianstalowanego porpawnei php - niestety krotka zabawa zakonczyla sie porazka - obslugikwala wylacznie wadliwie php 4.1.2 a na dodatek wciaz mialem klopoty z biblitoekami. calosc rowniez nie byla stabilna.[/quote]

ogolnie jednak po cichu licze ze calosc jednak troszke sei rozwinie. inplus winksmiley.jpg
melon
Witam!

Kurtz, moglbys podrzucic adres strony lub chociaz nazwe tego softu do "kompilowania" plikow .php? Szukam czegos takiego od dawna, nie musi byc w pelni sprawne, tylko do testow...

Z gory dzieki...
Melon
kurtz
Cytat
Kurtz, moglbys podrzucic adres strony lub chociaz nazwe tego softu do "kompilowania" plikow .php? Szukam czegos takiego od dawna, nie musi byc w pelni sprawne, tylko do testow...
w tej chwili nie moge tego nigdzie zlokalizowac. jak bede mial chwile sprobuje znowu popatrzec.

pozdrawiam
Bielo
http://www.priadoblender.com/
cagrET
Cytat
Co myślicie o tej bibliotece? ...

Żeby uruchomić aplikacje napisane w php-gtk trzeba mieć zainstalowane php ? Także rozprowadzanie aplikacji napisanych w tym wśród normalnych użytkowników nie ma szans powodzenia. To jest tylko przydatne dla developerów. Niech ktoś mi wskaże prostą aplikację napisaną w php-gtk, pojedynczy plik .exe instalator, ktory zaisntaluje mi aplikację i utworzy skrót na pulpicie i nie będzie wymagał instalowania php czy innych rzeczy. Obawiam się że sama wiedza php do tego nie wystarczy.
Bielo
priadoblender tworzy z pliku php plik exe więc nie trzeba mieć zainstalowanego php jedyny problem z nim to dodatkowe dlle niby wystarczy żeby były w tym samym katalogu co exe ale mógłby je wkompilowywać:D
cagrET
Cytat
Q: What are the license terms? ... Our reading of the GPL indicates that your blended programs also need to be GPL as well ...

Pozatym nie działa na W95/W98/ME.
Bakus
cagrET: działa... trzeba tylko umieć je zainstalować, lub ściągnąć dobrą paczkę z sieci...

Bielo: Na stronie jaką podałeś istnieje napis: "PriadoBlender compiled files that use the php-GTK libraries." Mniewam, iż nie widnieje on dla samego bycia...

Jabol: jestem na tej samej drodze... idę w kierunku C#, ale niewiem czy mi się cokolwiek uda... Jeżeli się nie uda to mam zamiar powrócić do php-GTK - tamatu jaki poruszałem chyba z rok temu na tym forum smile.gif
kwiateek
Cytat(cagrET @ 2004-08-22 18:23:54)
Cytat
Co myślicie o tej bibliotece? ...

Żeby uruchomić aplikacje napisane w php-gtk trzeba mieć zainstalowane php ? Także rozprowadzanie aplikacji napisanych w tym wśród normalnych użytkowników nie ma szans powodzenia. To jest tylko przydatne dla developerów. Niech ktoś mi wskaże prostą aplikację napisaną w php-gtk, pojedynczy plik .exe instalator, ktory zaisntaluje mi aplikację i utworzy skrót na pulpicie i nie będzie wymagał instalowania php czy innych rzeczy. Obawiam się że sama wiedza php do tego nie wystarczy.

Kiedys mialem okazję przez kilka godzin studiować php Gtk i natrafiłem na stronę na której było w łapatologiczny sposób wytłumaczone przygotowanie instalatora dla naszego gtkowego programu. Jak znajdę to podrzucę.
Nie mniej jednak zraziłem się od razu do GTK przez to, że wymagał od klienta instalowania php'a. Że moża było robić z tego exe'cki to nie wiedziałem.
Samo php-GTK nie ma jeszcze takich możliwosci ktore umozliwilyby sprawne przygotowanie aplikacji dla zastosowan webowych i/lub innych. Jak juz ktos wczesniej zaznaczyl tyle ze innymi slowami - "Wybierac sie z motyka na ksiezyc".

Pozdrawiam.
Dravo
Moim skromnym zdaniem, php-GTK nie miał mieć zastosowania u Kowalskiego, myślę że raczej chodziło o udogodnienia w pracy administratora strony (w końcu jak to fajnie dostać informacje o błędach w okienku smile.gif ). Może nawet mogła by powstac jakaś odmiana phpMyAdmin,
smile.gif. Zastosowań jest wiele i myślę jednak, że narazie (przynajmniej) jest to zabawa, która nie może przynieść wymiernych korzyści.
A co do execów, to myśle że mija się to troche z celem php smile.gif, ale pobawić się wolno.

PS. Nie wiem jak wy, ale ja wole swoje aplikacje w oknie ulubionej przegladarki tongue.gif.
Bielo
Ja właśnie robie cos w GTK (jest spoko i po przeczytaniu manuala i przykladow da sie pracowac) i potrzebuje obslugi mysqli, czy ma ktos skompilowane mysqli.dll do php4 na cvs'ie jes w katalogu php4.unused/ext mi sie jakos nie udalo skompilowac jak możecie to podeślijcie na krzysiek at bielicki dot pl
keo27
Jest cos takiego jak kompilator php do cgi ? Moze aplikacja dziala by szybciej jak by ją przekompilować do cgi? Jak myślicie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.