Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PhpMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
e.Bobi
Witam!
Mam zapytanie ... Robię właśnie system newsów na podstawie tutoriala i jest tam takie coś

Otwórz phpmyadmin i utwórz nową tabelę :

CREATE TABLE newsy (
id INT PRIMARY KEY AUTO_INCREMENT,
nazwadnia VARCHAR(12),
dzien INT,
miesiac INT,
rok INT,
temat VARCHAR(100),
wiadomosc TEXT
)

No i jak to zrobić... ja jestem zielony w tym ... sciągnąłem nawet phpMyAdmin-2.2.4 ale nie wiem co z nim zrobić PROSZE POMOCY exclamation.gif
.dragonfly
www.phpmyadmin.net
Niezbedne informacje do konfiguracji masz na tej stronie, a dodatkowe informacje co trzeba gdzie wpisac masz w pliku konfiguracyjnym config.inc.php.

Wpisujesz adres twojego katalogu z phpmyadminem. Nastepnie:
Tworzysz jakas baze, po prawej masz liste roziwjana, wybierasz swiezo co utworzona baze, otiwera ci sie strona, kilkasz na SQL (ew. zapytanie SQL), wklejasz kod i klikasz Wykonaj
peterj
Tutaj masz dokumentacje PHPMyAdmin po polsku http://www.phpmyadmin.net/pma_localized_do....5.2-pl1-1.html

Po instalacji otwórz phpmyadmin'a w przeglądarce:
Wybierz baze danych po lewej (rozwijana lista). Następnie po prawej jest 5 zakładek, wybierz SQL i wklej do tego pola to zapytanie i kliknij Wykonanie.
e.Bobi
Przepraszam was ale ja naprawde nic z tego nie rozumiem ... a bardzo potrzebuje tego!
Oto ten tutek gdzie jest to polecenie ktore napisalem wyzej
http://www.flash-freaks.com/index.php?modu...wpage&pageid=22

Bardzo was prosze jeśli mógłby ktoś mi wytłumaczyć co i jak zrobić aby utworzyć tą tabele. Chodzi mi o to żeby ktoś mi powiedział co otworzyć i co gdzie wpisać. BARDZO WAS PROSZE O POMOC!!! sadsmiley02.gif

Aha i jeszcze jedno pisze tu ze "Odtaruj lub odzipuj dystrybucję (pamiętaj by odzipować także podkatalogi): wywołaj tar -xzvf phpMyAdmin_x.x.x.tar.gz" czyli co mam zrobić?

exclamation.gif!PROSZE POMOCY!!!
bela
przeciez powiedziano Tobie dokladnie co zrobic
peterj
Cytat
Aha i jeszcze jedno pisze tu ze "Odtaruj lub odzipuj dystrybucję (pamiętaj by odzipować także podkatalogi): wywołaj tar -xzvf phpMyAdmin_x.x.x.tar.gz" czyli co mam zrobić

To co tam było napisane to dla Linuxa.
Jeżeli masz windowsa to ściągnij Total Commander'a i nim rozpakuj archiwum phpMyAdmin_x.x.x.tar.gz
e.Bobi
hehe witam jeszcze raz .... i jeszcze raz przepraszam za moje LAMERSTWO
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; ... tutaj mam wpisać mój adres IP czy co?
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'nazwa_twojego_uzytkownika'; tu to wiem co biggrin.gif
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'twoje_haslo'; tu też wiem co smile.gif
$cfg['Servers'][$i]['only_db'] = 'nazwa_twojej_bazy_danych'; a tutaj co? musze wpisać w załóżmy notatniku to co jest niżej i zapisać jako newsy.php czy jak ....questionmark.gif
  1. <?php
  2. $db_host = 'localhost';
  3. $db_user='nazwa_twojego_uzytkownika';
  4. $db_password='twoje_haslo';
  5. $db_database='nazwa_twojej_bazy_danych';
  6.     $close = 0;
  7.     if (!$con) {
  8.         $con = mysql_connect($db_host,$db_user,$db_password ) or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  9.         mysql_select_db($db_database) or die('Nie wybrano bazy danych: ' . mysql_error());
  10.         $close = 1;
  11.     }
  12.     $query = &#092;"
  13.               CREATE TABLE newsy (
  14.               id INT PRIMARY KEY AUTO_INCREMENT,
  15.               nazwadnia VARCHAR(12),
  16.               dzien INT,
  17.               miesiac INT,
  18.               rok INT,
  19.               temat VARCHAR(100),
  20.               wiadomosc TEXT
  21.               )
  22.              &#092;";
  23.     $wynik = mysql_query($query, $con) or die('Zapytanie niepoprawne ' . mysql_error());
  24.  
  25. ?>

questionmark.gif

AHA TUTAJ TO POWINNO BYĆ ALE COŚ NIE DZIAŁA!! http://www.dentis.com.pl/main.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.