Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Organizacja bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
gosc77
Witam, potrzebuje pomocy jak najlepiej zorganizować moją stronę w php+mysql. Postaram się opisać najlepiej jak potrafię na przykładzie sklepu smile.gif

użytkownik(id, login, haslo) wykonuję jakąś aktywność, a ja mam zapisać dane które otrzymam, są to kilka- kilkadziesiąt liczb. Coś w stylu koszyka na zakupy ale nie mamy id_produktu tylko liczby (nie mogę powiązać kluczem). Musimy odseparować każdą aktywność - czyli w razie czego chciałbym selectem wybrać sobie wszystkie liczby z dnia X (powiedzmy byłaby to aktywność 1). I teraz jak to najlepiej zrobić? Czy dla każdego "koszyka"/aktywności tworzyć osobną tabelę czy wszystko w 1 tabeli (z datą i id_usera) da się zrobić? Co by było wydajniejsze? Pozdrawiam proszę o radę smile.gif
nospor
jedna tabela AKTYWNOSC
ID
ID_USER
DATA
LICZBA
gosc77
dzięki za błyskawiczną odpowiedź, w między czasie napisałem tak:
ID auto_increment
ID_AKTYWNOSCI
ID_USER
TIME
LICZBA
ale to pierwsze pole chyba nie potrzebne?
nospor
No te dwa razem
ID auto_increment
ID_AKTYWNOSCI
nie mają raczej sensu. Albo jedno, albo drugie.
gosc77
Chodziło mi o coś takiego:
ID auto_increment ID_AKTYWNOSCI ID_USER DATA LICZBA
1_____________________1__________1_____data 23
2____________ _________1__________1____ data 43
3_____________________1__________1____ data 17
4_____________________2__________1 ____ data 3
5____________ _________2__________1____ data 133
6____________________ 2__________1 ____data 22
7____________________ 1__________2____ data 67
8____________________ 1__________2____ data 55

I teraz szukam: select LICZBA from Aktywności where ID_AKTYWNOSCi=1 and ID_USER=1, niby może być ale to pierwsze pole chyba mi sie nie przyda
nospor
Acha, czyli ID_AKTYWNOSCI nie jest kluczem w tej tabeli... Tak wiec pierwsze pole ID moze ci sie przydac, chocby do kasowania danego rekordu
gosc77
OK, dzięki za poświęcony czas, zabieram się do gromadzenia danych smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.