na poczatku chciałbym zaznaczyć, że zaczynam przygodę z MYSQL i właśnie dlatego pojawiło się kilka problemów natury teoretycznej.
Ale, ale od początku - mam za zadnie postawić BD, której jednym z elementów będzie tabela contacts:

Po kilku tutorialach nauczyłem się jak obsługiwać podstawowe zapytania w MYSQL, gdy moje pojmowanie MYSQL zostało wywrócone przez to co odkryłem googlując "modelowanie BD". I wtedy dopiero zrozummiałem, na czym polega potęga SQL. Wcialając pojęcie "redundancji" w życie poprawiałem tą tabelę, która wyjąda teraz tak:

Pytanie 1. Czy jest to właściwie zbudowany model? Czy tak to właśnie powinno wyglądać? Jakieś pomysły, podpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowaników?
Pytanie 2. Model stworzyłem w WorkBenchu 6.1 Na papierze wygląda fajnie, tylko jak to teraz obsługiwać? Jak wgrać rekordy do takiej bazy? Wcześniej używałem INSERT INTO (z pliku .csv) i ładował. Co mam zrobić z taką "porozbijaną" tebelą żeby foreign keys działały?Jak się to takiego zagadnienia podchodzi? Format danych jest taki:

i za każdym razem importuję 10K - 100K. Dodam, że nie oczekuję gotowego rozwiązania (choć byłoby miło), ale chociaż naprowadzenia na to jak to zrobić!