Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Łączenie dwóch tabel
Forum PHP.pl > Forum > PHP
plove
Witam.
Jestem żółtodziobem w kwestiach związanych z php.
Mam dwie tabele:

1. kategorie - jedna kolumna
2. maszyny - 6 kolumn

Chciałbym je połączyć, tylko nie bardzo wiem jak to zrobić, obecnie mam coś takiego:
  1. <li><font style="font-weight:bold">
  2. <?php
  3. $query = mysql_query("select * FROM kategorie");
  4. while($rekord = mysql_fetch_array($query))
  5. echo ''.$rekord[1].'<br/>';
  6. ?></font>
  7. <ul class="second">
  8. <?php
  9. $query = mysql_query("select * FROM maszyny WHERE typ='Akcesoria' ORDER BY id DESC");
  10. while($rekord = mysql_fetch_array($query))
  11. echo '<a href="content.php?view='.$rekord[0].'"><div class="dot"></div><li>'.$rekord[1].'</li></a>';
  12. ?>
  13. </ul>
  14. </li>

Ten kod oczywiśćie nie działa poprawnie, chciałbym aby do każdej kategorii zostały wypisane dane z tabeli maszyny, dopasowując je po kolumnie "typ" z tabeli maszyny.
nospor
Po pierwsze: tabela kategorie ma miec dwie kolumny
ID oraz NAZWA_KATEGORII

zas tabele MASZYNY ma sie wiazac z tabelą kategorie przez ID kategorii a nie przez jej nazwe. Gdy juz to poprawisz to wowczas to:
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html
plove
Cytat(nospor @ 4.09.2014, 11:09:08 ) *
Po pierwsze: tabela kategorie ma miec dwie kolumny
ID oraz NAZWA_KATEGORII

zas tabele MASZYNY ma sie wiazac z tabelą kategorie przez ID kategorii a nie przez jej nazwe. Gdy juz to poprawisz to wowczas to:
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html

Fakt, w tabeli kategoria mam 2 kolumny (łącznie z id) tylko sposób przez ciebie podany jest dla mnie mało zrozumiały, po za tym zauważyłem że kolumna "FK_CATEGORY" zawiera wartości dodane "na sztywno" a u mnie te wartości są zmienne, bo jak usunę nazwę kategorii to po jej ponownym utworzeniu przyjmuje wartość o +1 większą (chodzi o ID).

mam taki sposób, jest prawie poprawny tylko wypisuje wszystko i dubluje kategorie:

1. <?php
  2. $query = "SELECT maszyny.nazwa, kategorie.typx FROM `maszyny`,`kategorie` WHERE maszyny.typ = kategorie.typx";
  3.  
  4. $result = mysql_query($query)
  5. or die("Błędne zapytanie");
  6.  
  7. while ($row = mysql_fetch_array($result))
  8. {
  9. echo '<li><font style="font-weight:bold">'.$row["typx"].'</font>
  10. <ul class="second">
  11.  
  12. <a href="content.php?view="><div class="dot"></div><li>'.$row["nazwa"].'</li></a>
  13.  
  14. </ul>
  15. </li>';
  16. }
  17. ?>

nospor
Cytat
po za tym zauważyłem że kolumna "FK_CATEGORY" zawiera wartości dodane "na sztywno" a u mnie te wartości są zmienne, bo jak usunę nazwę kategorii to po jej ponownym utworzeniu przyjmuje wartość o +1 większą.
Po pierwsze: podalem je na sztywno by wypelnic czyms przykladową tablice podaną w arcie.... to bylo dla przykladu. Po drugie: to nie ma zadnego znaczenia czy jest podane na sztywno czy nie.

Cytat
mam taki sposób, jest prawie poprawny tylko wypisuje wszystko i dubluje kategorie:
Zgadza sie. Dubluje. I jak z tym nalezy postąpic masz napisane w arcie, do ktorego cie odeslalem.
plove
Super, działa jak należy, myslałem że będę musiał jeszcze porównania robić ale działa bez zarzutów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.