Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny]SMARTY [Błąd ścieżki dostępu do biblioteki Smarty.class.php]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
prostepc
Witam,

Moje pytanie dotyczy możliwości zmiany lub dodania konfiguracji "include_path=" do pliku php.ini. Potrzebuję zmienić lokalizację katalogu z którego mogę zrobić include
biblioteki smart.class.php. Niestety nie mam dostępu do php.ini. Czy mogę w jakiś sposób dopisać konfigurację pliku php.ini ?
Próbowałem
  1. require 'libs/Smarty.class.php';

i innej lokalizacji także ale ciągle jest błąd
  1. Fatal error: require_once(): Failed opening required 'smarty/libs/Smarty.class.php'
Turson
http://php.net/manual/en/function.set-include-path.php
Upewnij się tak w ogóle, czy w require podajesz na pewno poprawną ścieżkę. Spróbuj z bezwzględną
nospor
A najlepiej podawaj pelne sciezki do plikow.
prostepc
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

wystraczy że w pliku w którym występuje błąd includowania biblioteki wpisze
przed poleceniem include np

1. set_include_path('/usr/lib/smart');

i to powinno załatwić sprawę błędu? Ponieważ jak rozumiem ta ścieżka zostanie dodana do listy domyślnych ścieżek dostępu z php.ini?
Turson
Przede wszystkim spróbuj najpierw z require podając pełną, bezwzględną ścieżkę. Nie korzystałem nigdy ze smartów, ale podejrzewam, że core klasy "potrafi" sam poruszać się względem swojej bilbioteki i includowac folderów nie trzeba.
prostepc
ścieżka bez względna nie działa. Pokazuje błąd taki sam jak wcześniej. Przetestowałem to na lokalnym www i po zmianie lub dodaniu ścieżki include_path w php.ini testowy smart odpalił bez błędu. Problem w tym że na hostingu nie mam dostępu do pliku php.ini i szukam rozwiązania które dopisze do tych ustawień php.ini moje nie nadpisując ich
nospor
Cytat
ścieżka bez względna nie działa. Pokazuje błąd taki sam jak wcześniej.
To znaczy, że podałeś złą ścieżkę.
Turson
Skoro nawet nie może tego zainkludować, to znaczy że masz dalej złą ścieżkę, albo chmod jest tak ustawiony, że nie masz dostępu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.