Cytat(solr @ 4.10.2014, 21:26:05 )

1) BDD lub chociaz TDD i dlaczego nie? ;-)
2) Czym zajmuje sie firma (czytaj, jaka jest tematyka projektu i obecne / docelowe obciazenie)?
3) Jak wyglada wspolpraca na linii front - backend? Macie specjalizacje, czy wszyscy robia wszystko?
4) Jesli to nie tajemnica, jaka architektura (chociaz w minimalnym stopniu opisz, zeby mozna sie bylo zorientowac czego sie spodziewac).
5) Czy sa chociazby iluzoryczne szanse na B2B, a nie umowe o prace?
6) Ile osob pracuje w dziale IT firmy?
1) TDD ile tylko możemy. (środowisko testowe to głównie PHPUnit, teraz też planujemy dodać testy w Behat/Mink), mamy też QA które testuje aplikacje codziennie.
2) Nasz projekt skierowany jest do firm, sprzedawców na Amazon, eBay itp. którzy chcą uzyskać wsparcie finansowe w postaci kredytu. Bank potrzebuje na to sporo czasu a nasza platforma wykonuje zadanie w kilka minut. Wygląda to tak że rejestrujesz się dodajesz swoje konto np. Amazon, informacje o koncie bankowym a my z naszej strony łączymy się z wieloma innymi web serwisami w celu sprawdzenia ciebie i twojego biznesu (w zależności od kraju są różne systemy sprawdzenia). Po dokonaniu oceny nasz system wysyła informacje do użytkownika o możliwości dostania kredytu. Proces oczywiście jest bardziej skomplikowany i na prawdę ciekawie się pracuje z różnymi API. Druga część pytania "docelowe obciążenie". Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jeśli masz na myśli ilość użytkowników to trudno to ocenić na dzień dzisiejszy. Miesiąc temu platforma wystartowała dopiero w jednym kraju a w planie są kolejne w tym zapewne Polska. Na pewno nie będzie to drugi facebook ale można się spodziewać ciekawych zadań pod względem technicznym.
3) Obecnie częściowo mamy specjalizacje (Osobno design HTML/CSS etc. i osobno PHP). Brakuje nam kogoś do JavaScript. Plan jest taki aby oprócz programisty PHP znaleźć też frontend developera. Mamy już kilku kandydatów. W ogłoszeniu napisałem że plusem będzie AngularJS ale oczywiście nie oczekujemy od programisty PHP takiej wiedzy, po prostu mamy trochę kodu w Angular.
4)/6) Architektura. Nie jest to aplikacja monolityczna i nie jest to do końca SOA. Posiadamy oddzielny projekt do operacji bankowych i osobną aplikacje webową. Tak na prawdę ostateczna architektura zależeć będzie od nowego składu teamu. Zapewne projekt pójdzie w kierunku SOA. Obecnie w IT mamy 7 programistów PHP, 1-2 Designerów, 3 testerów QA. Poszukujemy też CTO gdyż obecny pracuje z innej firmy, a chcemy mieć "własnego".
5) Myślę że szukamy bardziej programisty na umowę o pracę. Szanse na B2B są "iluzoryczne". Wszystko zależy od oczekiwań finansowych. Jeśli chodzi o zarobki to tak na prawdę nie ma żadnych widełek itd. Sam o to pytałem zanim przyszedłem do was z ofertą. Jeśli ktoś jest na prawdę dobry może liczyć na więcej.
Jeżeli ktoś ma więcej pytań zachęcam też do pisania na skype. Zwłaszcza jeśli ktoś chce się przenieść do Berlina i pracować z nami a nie wie za bardzo co i jak.
PS.
Nie otrzymałem jak na razie ani jednej oferty

Więc zachęcam raz jeszcze do wysyłania CV.
Przepraszam za komentarz umieszczony pod ofertą co nie jest zgodne z regulaminem. Jednak chciałem odpowiedzieć na pytania. Spróbuje edytować i umieścić więcej informacji w samej ofercie.
Może mi ktoś wyjaśnić co mój post robi w dziale "Poszukuje" kiedy ja Oferuje a nie poszukuje ?