Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połącznie z bazą mysql w nazwa.pl
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bystrzak93
Witajcie!
Mam pewien problem, mianowicie nie moge polaczyc sie z baza danych.
  1. <?php $link = mysql_connect('sql.xxxx.nazwa.pl:3307','xxxxx','haslo');
  2.  
  3. if (!$link) { die('Could not connect to MySQL: ' . mysql_error());
  4. }
  5. echo 'Connection OK'; mysql_close($link); ?>

Przy pomocy tego pliku nie ma problemu, ale tylko jeśli w nazwie hosta widnieje port 3307. Inaczej sie nie laczy.

Mam więc cms, open classifieds (cos jak ogloszenia lokalne) i tam przy instalacji wpisuje hosta, ale ciagle wywala ze nie ma polaczenia. Wpisuje z portami, bez portow itd. Staralem sie znalezc cos co moze decyduje o tym, ze port jakiego uzywa ten cms to 3306, ale nic takiego tam nie ma, a sekwencja kodu prawdopodobnie odpowiadająca za polaczenie z baza poprzez podane przeze mnie informacje wyglada tak:

1. //check DB connection
  2. $link = @mysqli_connect(core::request('DB_HOST'), core::request('DB_USER'), core::request('DB_PASS'));
  3. if (!$link)
  4. {
  5. $error_msg = __('Cannot connect to server').' '. core::request('DB_HOST');
  6. $install = FALSE;
  7. }

Nie mam pojęcia jak to ugryżć, jestem laikiem w tych sprawach.
Gorąco pozdrawiam i z góry dziekuje za wszelka pomoc!

P.S Wpisywalem localhost, a host z tym portem na 100% jest dobry.
bystrzak93
Udalo mi sie polaczyc, ale tak troche innym sposobem bo nie wiem jak to sprowadzic do kodu tego cmsa.
Zlepilem cos takiego:

1. $link = mysqli_connect("sql.xxxxxx.nazwa.pl", "xcxxx", "haslo", "dbname", "3307");

no i przeszlo, z tym ze strona nie dziala.

A jak to wszystko przerobic, zeby wyszlo cos pasujacego do tego co mam w pierwszym poscie, a nie taki roboczy kod?

odświeżam

wiem o co chodzi, ale nie potrafie zmienic formy domyslnej uzytej w tym cmsie na taka, ktora sie polaczy.
Ktos pomoze?

Zmodyfikowalem kod:
  1. $link = mysqli_connect(core::request('DB_HOST'), core::request('DB_USER'), core::request('DB_PASS'), NULL, 3307);

polaczylo i niby jest dobrze, ale strony nie odpala. wtf? ;/

Sorry!
Something went wrong with your request. This incident is logged and we are already notified about this problem.

You can go Back or to our Home page.
msmarcin
Mam dokładnie ten sam problem, czy udało się go rozwiązać?
Pyton_000
czyli jaki?
Kod
mysqli_connect("localhost", "xcxxx", "haslo", "dbname", "3307");

nie pomaga?
msmarcin
Zrobiłem to nieco inaczej, do formularza HTML dołączyłem pole "port" i razem z pozostałymi danymi szło do class.
Konfiguracja "powiodła się" ale strona nie działa: "Something went wrong with your request. This incident is logged and we are already notified about this problem."
Pyton_000
Raportowanie błędów włączone?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.