Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SZUKAM] Wspólnik hosting plików
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
HGWSRW
Szukam wspólnika do otwarcia i prowadzenia hostingu plików.
Pyton_000
Napisz coś więcej, jakiś plan, warunki wsp., co masz na myśli hosting plików (cdn?)
HGWSRW
Hosting (marka) będzie rozwijany od zera. Skierowany nie tylko do polskiej społeczności, lecz do społeczności z całego świata.
Co potrzebne?
- domena
- szkielet strony, skrypt (możliwość skorzystania z gotowego rozwiązania cena ok. $200)
- vps/dedyk (na początek skromnie, stopniowo zwiększany wraz z rozwojem serwisu)
- reklama, pozyskiwanie, udomawianie, zdobywanie zaufania użytkowników

Współpraca 50/50, czyli wkład finansowy 50/50, wkład w rozwój serwisu (czas) 50/50. Nikt gorszy nikt lepszy.
Cel serwisu? Zarobek. Liczę na to że serwis z czasem będzie samowystarczalny tj. żaden ze wspólników nie będzie dokładał do interesu. Podział zysków 50/50.
Pyton_000
Jaki jest szacunkowy wkład początkowy?
Bo na pewno domena ok 50zł/rok
skrypt (questionmark.gif?)
vps/dedyk - hmm jeżeli to ma być stricte pod cdn to powiedzmy ok 300/rok
reklama ... bezcenne
HGWSRW
Cytat(Pyton_000 @ 11.10.2014, 19:20:39 ) *
Jaki jest szacunkowy wkład początkowy?
Bo na pewno domena ok 50zł/rok
skrypt (questionmark.gif?)
vps/dedyk - hmm jeżeli to ma być stricte pod cdn to powiedzmy ok 300/rok
reklama ... bezcenne

Sprawdź PW
Pyton_000
PW nie dostałem bo może nie wysłałeś smile.gif
HGWSRW
Wkład początkowy zależy od wielu czynników, które chciałbym uprzednio przedyskutować z wspólnikiem/ami.
Aktualnie posiadam VPS za ok. 600 PLN/rok na którym stoi jedna strona, która zużywa mniej niż 10% zasobów. Można wykorzystać ten VPS lub od razu zainwestować w wydajny serwer dedykowany, który i tak prędzej czy później będzie wymagany wraz ze wzrostem ruchu na stronie. Domena to koszt rzędu 30-50 PLN, więc z tym nie będzie najmniejszego problemu.
Kolejną kwestią jest skrypt. Na pewno napisanie takiego skryptu pochłonie dużo czasu lub pieniędzy. Można pójść na łatwiznę i skorzystać z gotowego rozwiązania.
ctom
Cytat(HGWSRW @ 12.10.2014, 16:39:14 ) *
Można pójść na łatwiznę i skorzystać z gotowego rozwiązania.

i poziom mojego zainteresowania spadł do 0 ..... ( bez urazy kolego )
HGWSRW
Cytat(ctom @ 12.10.2014, 17:18:16 ) *

Uzasadnij.

Ma to być hosting typu Firedrive. Do tego firedrive niedawno upadł, więc jest masa użytkowników, którzy szukają nowego hostingu. Wystarczy kilka reklam w odpowiednich miejscach. Więc czas sprzyja takiemu projektowi.
Jednakże jestem otwarty na wszelkie propozycje. Podałem tylko moją koncepcję.

Strona główna skryptu.
http://iv.pl/images/75271658653845124977.png
kayman
@autor czemu wspólnika szukasz wśród programistów? smile.gif

naprawdę takie "propozycje" jak twoje mam średnio 2-3 razy w tygodniu, każdy ma "rewelacyjny pomysł" etc. a prawda jest taka że jak pomysł nie wypali to pomysłodawca nic nie traci a programista od cholery czasu a co za tym idzie kasy biggrin.gif

poszukaj wspólnika co ci wyłoży kasę na projekt, kupi twój pomysł i wtedy zatrudnij wykonawcę ba na razie to twoje 50% to 50% niczego biggrin.gif
ctom
Cytat(HGWSRW @ 12.10.2014, 17:32:14 ) *
Cytat(ctom)

Uzasadnij.

Takich serwisów jest na pęczki - podejście "pójść na łatwiznę" jakoś spisuje projekt w moich oczach na straty.
Zamiast myśleć o architekturze jak można ją łatwo skalować przy optymalnych kosztach Ty w założeniach podajesz koszty jakiejś domeny i VPS za 5 dych gdzie pewnie masz rurkę 100Mbps na 30 nodów

jak napisałem wcześniej - bez uraz to tylko moja opinia
HGWSRW
Cytat(ctom @ 12.10.2014, 19:28:33 ) *
Uzasadnij.

Takich serwisów jest na pęczki - podejście "pójść na łatwiznę" jakoś spisuje projekt w moich oczach na straty.
Zamiast myśleć o architekturze jak można ją łatwo skalować przy optymalnych kosztach Ty w założeniach podajesz koszty jakiejś domeny i VPS za 5 dych gdzie pewnie masz rurkę 100Mbps na 30 nodów

jak napisałem wcześniej - bez uraz to tylko moja opinia

Jakbym chciał pójść na łatwiznę to nie szukałbym wspólników.
Nie 5 dych, tylko 5 stów.
Sam sobie zaprzeczasz, z jednej strony piszesz że zakup gotowego rozwiązania to źle, a z drugiej "Zamiast myśleć o architekturze jak można ją łatwo skalować przy optymalnych kosztach".

"Nie od razu Rzym zbudowano".
Po drugie nic jeszcze nie jest zatwierdzone. Napisałem ten temat, aby zobaczyć jakich wspólników mogę pozyskać do tego przedsięwzięcia. Dopiero wtedy ustalę na co nas stać i od czego możemy zacząć. Na chwilę obecną nikt jeszcze nie podjął decyzji, więc nie mogę określić na jakie koszty można sobie pozwolić "na start". Jeśli zebrałaby się grupka programistów to warto byłoby pomyśleć o napisaniu takiego skryptu. Sam mógłbym to zrobić, ale zajęłoby mi to zbyt dużo czasu.
ctom
Cytat(HGWSRW @ 12.10.2014, 20:05:53 ) *
Nie 5 dych, tylko 5 stów.

pisałeś, że masz za 600PLN/rok -> czyli za 50 dych (miesięcznie)
Cytat(HGWSRW)
Sam sobie zaprzeczasz, z jednej strony piszesz że zakup gotowego rozwiązania to źle, a z drugiej "Zamiast myśleć o architekturze jak można ją łatwo skalować przy optymalnych kosztach".

nie wiem jak Ty odczytałeś to stwierdzenie "łatwo skalować przy optymalnych kosztach" bo według mnie to możliwość dokładania/odejmowania kolejnych "serwerów" w razie konieczności ale bez zbędnego wiązania się długoterminowymi umowami.

Mimo wszystko życzę powodzenia.
HGWSRW
Cytat
Mimo wszystko życzę powodzenia.

Akurat, bo ci uwierzę biggrin.gif

Sądząc po twoich wypowiedziach wnioskuję, że prowadziłeś/prowadzisz działalność tego typu?
ctom
Cytat(HGWSRW @ 13.10.2014, 22:33:37 ) *
Sądząc po twoich wypowiedziach wnioskuję, że prowadziłeś/prowadzisz działalność tego typu?

że wiem "coś tam, coś tam" o tym temacie nie oznacza, że w tym działałem - także niestety żadne z powyższcyh.
Bo większym wyzwanie niż kwestie technicznej jest aspekt marketingowy i plan jak to monetyzować by nie był to tylko "generator kosztow"
memory
Wy tak poważnie ? gościu ma 500 zł na filehosting, nie wiem czy na wizytówkę by starczyło. O czym tu rozmowa
Turson
W tej branzy trzeba miec jeszcze dobrych prawnikow biggrin.gif
HGWSRW
Cytat
że wiem "coś tam, coś tam" o tym temacie nie oznacza, że w tym działałem - także niestety żadne z powyższcyh.

Czyli, nie masz doświadczenia w tej branży, a wyciągasz odważne wnioski. Wiadomości wyssane z palca motywowane stereotypami nic nie wnoszą do tematu.

Cytat
Bo większym wyzwanie niż kwestie technicznej jest aspekt marketingowy i plan jak to monetyzować by nie był to tylko "generator kosztow"

To chyba wie każdy kto ma choć odrobinę oleju w głowie.

Zastanawia mnie jedna sprawa. Czy obecna elita tego typu działalności, zaczynając posiadała mega wydajne serwery, armię prawników i sztab administratorów. Czy aby rozpoczynając taką działalność koniecznie potrzebny jest sponsor? Bo po waszych wypowiedziach dochodzę do takiego wniosku.

@EDIT

Cytat
@autor czemu wspólnika szukasz wśród programistów? smile.gif

A gdzie mam szukać? Na forum agrobiznesu?

Cytat
naprawdę takie "propozycje" jak twoje mam średnio 2-3 razy w tygodniu, każdy ma "rewelacyjny pomysł" etc. a prawda jest taka że jak pomysł nie wypali to pomysłodawca nic nie traci a programista od cholery czasu a co za tym idzie kasy biggrin.gif

Nie napisałem, że szukam programisty, który napisze skrypt. Skąd takie informacje?
markuz
@HGWSRW - Ile lat już żyjesz na tej planecie? smile.gif Masz pomysł na biznes - załóż go. Twoja firma upadnie po miesiącu? Trudno, następnym razem wytrzymasz dłużej. Szukasz wspólnika na forum - nie masz "normalnych" znajomych z którymi mógłbyś poprowadzić biznes? Poszukaj ich - ale nie w internecie.

Nie wiem ile masz wkładu (mam nadzieję, że więcej niż te 600 zł o których jest dyskusja). Poczytaj o kosztach działalności (ostatnio powiększyli składki). Pomyśl może na początku o inkubatorach działalności (przy uczelniach takie są zazwyczaj). Jeżeli masz mniej niż 18-20 lat i planujesz dorobić do kieszonkowego - to lepiej za tą kasę napij się piwa ze znajomymi - może poznasz jakichś przyszłych wspólników. Jak myślisz poważnie o biznesie a nie masz dużych funduszy - musisz nadrobić umiejętnościami albo znajomościami a fundusze się znajdą wink.gif
HGWSRW
Cytat(markuz @ 14.10.2014, 16:13:25 ) *
@HGWSRW - Ile lat już żyjesz na tej planecie? smile.gif Masz pomysł na biznes - załóż go. Twoja firma upadnie po miesiącu? Trudno, następnym razem wytrzymasz dłużej. Szukasz wspólnika na forum - nie masz "normalnych" znajomych z którymi mógłbyś poprowadzić biznes? Poszukaj ich - ale nie w internecie.

Nie wiem ile masz wkładu (mam nadzieję, że więcej niż te 600 zł o których jest dyskusja). Poczytaj o kosztach działalności (ostatnio powiększyli składki). Pomyśl może na początku o inkubatorach działalności (przy uczelniach takie są zazwyczaj). Jeżeli masz mniej niż 18-20 lat i planujesz dorobić do kieszonkowego - to lepiej za tą kasę napij się piwa ze znajomymi - może poznasz jakichś przyszłych wspólników. Jak myślisz poważnie o biznesie a nie masz dużych funduszy - musisz nadrobić umiejętnościami albo znajomościami a fundusze się znajdą wink.gif

Bez komentarza facepalmxd.gif
borabora
@markuz
Jeżeli nie będzie miał w serwisie czegoś typu "konto premium" to nie musi mieć działalności gosp., ponieważ firmy reklamowe z osobami fizycznymi podpisuja umowy o dzieło, z kórych się rozliczasz w picie rocznym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.