Kodu podawać nie będę, ponieważ mam burdel

Jako, że mam problem z opisaniem problemu podam jedynie niezbędne informację żeby nie mieszać

W bazie danych stworzyłem 2 tabele - 'godziny' oraz 'rezerwacje'.
W tabeli godziny są 2 kolumny - 'idgodzina' oraz 'godzina' (w tej drugiej na sztywno wpisałem godziny kolejno od 6 do 22 tj. '6:00-7:00', '7:00-8:00','8:00-9:00' itd.)
Do tabeli rezerwacje będą wpisywane i pobierane informacje o rezerwacji.
uff... kolejnym etapem było stworzenie tablicy z 3 kolumnami: Godzina, Sala 1, Sala 2 (do wybrania wstępnie jest jedna z dwóch sal).
Kolumna 'Godzina' w każdym wierszu wyświetla wspomniane wcześniej na sztywno wpisane godziny, w kolumnach Sala 1 i Sala 2 przy każdej godzinie są przyciski 'Zarezerwuj'. Powyżej jest inputbox pobierający datę rezerwacji. Po kliknięciu w przycisk do bazy, do tabeli rezerwacje dodane są rekordy: $data, $idgodzina, $sala.
I tu zaczynają się schody...
Chciałbym aby przyciski 'Zarezerwuj' zostały wyłączone/zmieniały kolor w momencie kiedy taka rezerwacja juz istnieje.
Reasumując: jak w momencie wyświetlania przycisku sprawdzić czy istnieje już rezerwacja o dokładnie takiej dacie ($data), godzinie($idgodzina) i sali($sala)?
Jako, że dopiero wchodzę w świat programowania i jest to mój pierwszy post liczę na wyrozumiałość

Pozdrawiam!